Erupţie masivă a unui vulcan din insula indoneziană Sulawesi

Vulcanul Soputan
Vulcanul Soputan

Un vulcan din insula indoneziană Sulawesi a început să erupă joi seară, proiectând roci, lavă şi cenuşă până la o înălţime de 1,5 kilometri, au anunţat autorităţile locale, la trei zile după emiterea unei alerte de nivel maxim pentru zona vulcanului.

Activitatea vulcanică de pe muntele Lokon s-a intensificat semnificativ după data de 9 iunie, determinând evacuarea câtorva sute de persoane. "O erupţie masivă a avut loc în jurul orei locale 22.31 (18.31, ora României), proiectând cenuşă, nisip şi roci până la o înălţime de 1.500 de metri", a declarat un reprezentant al serviciilor indoneziene de vulcanologie. El a adăugat că vegetaţia a fost incendiată pe o rază de 500 de metri în jurul vulcanului.

Nivelul de alertă fusese ridicat luni, după intrarea vulcanului în faza eruptivă, iar autorităţile au evacuat locuitorii de pe o rază de 3,5 kilometri.

Muntele Lokon (1.580 de metri ) este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, iar ultima sa erupţie datează din 1991.

Indonezia, situată în "cercul de foc" al Pacificului, este ţara cu cei mai mulţi vulcani activi din lume (129). În octombrie 2010, o erupţie a celui mai activ vulcan, Merapi, situat în centrul insulei Java, s-a soldat cu moartea a 350 de persoane.

sursa: Mediafax

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel