Erdogan vrea relații mai bune cu UE şi Germania

 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa în relaţii mai bune cu Germania şi Uniunea Europeană după un an tensionat, potrivit unui interviu publicat joi, relatează AFP. 

'Desigur, dorim să avem relaţii bune cu UE şi cu ţările UE', a declarat Erdogan jurnaliştilor turci în avionul prezidenţial, în timpul unui turneu în Africa. Turcia şi-a văzut aproape oprite complet negocierile pe termen lung pentru aderarea la UE în contextul unei crize cu Germania ca urmare a măsurilor represive luate după puciul eşuat din iulie 2016. 

'Am spun mereu aceasta. Trebuie să reducem numărul duşmanilor şi să mărim numărul prietenilor', a adăugat el, potrivit unor declaraţii citate de presa turcă, în special cotidianul Hurriyet. 

Preşedintele turc a dat asigurări că nu există 'niciun motiv' să nu viziteze Germania şi Olanda, ţări cu care Ankara a avut relaţii bune. 

Erdogan i-a felicitat pe liderii germani pentru 'că se află pe aceeaşi linie' cu Ankara condamnând ferm decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. 

Erdogan a lăsat să se înţeleagă că poziţia UE privind Ierusalimul ar putea contribui la ameliorarea relaţiilor cu Turcia, indicând că ar putea efectua o vizită în Franţa, fără a da alte detalii. 

Potrivit preşedintelui turc, o întrevedere la Vatican cu Papa Francisc, care a criticat şi el decizia americană, ar putea de asemenea avută în vedere. 

Germania a criticat aspru arestarea unor cetăţeni săi în cadrul măsurilor lansate de Ankara după puciul eşuat din iulie 2016, dar tensiunile s-au aplanat puţin după eliberările din ultimele luni. 

Săptămâna trecută, Berlinul a anunţat eliberarea lui David Britsch, un german care mergea în pelerinaj spre Ierusalim şi a fost arestat în Turcia în aprilie, calificând aceasta drept 'un semnal pozitiv' şi subliniind că şase germani au fost eliberaţi sau autorizaţi să părăsească Turcia, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel