Erdogan, CONTROVERSĂ cu Franța. CRITICI vehemente

 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat vehement, marţi, cele 300 de personalităţi franceze care au semnat luna trecută un răsunător manifest "contra noului antisemitism" şi care estimează că unele pasaje din Coran sunt depăşite, informează AFP. 

"În primul rând, cine sunteţi voi pentru a ataca ceea ce este sacru pentru noi?", a declarat preşedintele islamo-conservator al Turciei în timpul unui discurs la Ankara, calificând textul manifestului drept "abject". 

În manifestul publicat la 22 aprilie în Le Parisien, cei 300 de semnatari, printre care fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi trei foşti şefi de guvern, denunţă "noul antisemitism" din Franţa, marcat, în opinia lor, de "radicalizarea islamistă". Ei cer ca "versetele din Coran care îndeamnă la uciderea şi prigonirea evreilor, creştinilor şi necredincioşilor să fie declarate depăşite de autorităţile teologice (...)". 

Acest text, care a fost semnat de artişti, intelectuali şi personalităţi religioase, a suscitat o amplă polemică în Franţa şi indignarea multor musulmani. 

Liderii turci, care se află în campanie în vederea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate de luna viitoare, şi-au multiplicat în ultimele zile atacurile împotriva semnatarilor acestui manifest. 

"Idioți și barbari" 

"Sunt nişte idioţi, nişte barbari (...) ai secolului XXI-lea. Aceasta este versiunea occidentală a Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)", a notat luni purtătorul de cuvânt al guvernului turc Bekir Bozdag pe contul său de Twitter. 

"Mă întreb: semnatarii acestui manifest au citit propriile lor texte (sacre)?", a declarat Erdogan. "Dacă ar fi cazul, ei ar vrea fără îndoială să interzică Noul Testament", a adăugat el, dând de înţeles că şi acesta conţine pasaje antisemite. 

Preşedintele turc atacă regulat ceea ce el califică a fi "islamofobia în creştere" în Europa, într-un context de relaţii tensionate între Ankara şi ţările occidentale, printre care Franţa. 

Anul trecut, Erdogan a acuzat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) că duce o "cruciadă" împotriva islamului, după o decizie ce autoriza o întreprindere să interzică portul vălului islamic la locul de muncă, relatază Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel