Erdogan: Bashar al-Assad este un criminal

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este un "criminal", a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingând orice posibilitate de restabilire a relaţiilor sau cooperării cu liderul ţării vecine sfâşiate de război, relatează dpa.

"Ce putem discuta cu un criminal care a ucis 1 milion de cetăţeni ai săi?", a afirmat Erdogan în faţa unor politicieni locali la o adunare la Ankara.

"Oamenii din Siria sunt importanţi pentru noi şi nu Al-Assad. Pentru că Al-Assad a pus în scenă teroarea acolo, teroarea de stat şi a provocat moartea atâtor oameni. El continuă încă să ucidă", a mai spus Erdogan.

Partidele din opoziție, presiune pe Erdogan 

Unele partide de opoziţie din Turcia au cerut guvernului să amelioreze relaţiile cu Al-Assad.

Turcia este un susţinător ferm al opoziţiei faţă de Al-Assad, inclusiv unele facţiuni de rebeli. Ankara s-a aliniat totodată cu Iranul şi Rusia, susţinătorii cheie ai lui Al-Assad, în aşa-numitul proces Astana pentru a impune încetarea focului în Siria.

Deschiderea frontierelor

În primii ani ai războiului civil sirian, Turcia a menţinut politica deschiderii frontierelor, care a permis intrarea a peste 3 milioane de sirieni în ţară, căutând refugiu. Sute de mii dintre ei s-au îndreptat spre Europa, dar majoritatea au rămas în interiorul graniţelor Turciei.

"Scopul nostru este să ne asigurăm că 3,5 milioane dintre fraţii noştri sirieni se vor întoarce acasă, pe teritoriul lor cât mai curând posibil", a spus Erdogan, adăugând că cei care doresc să rămână în Turcia ar putea s-o facă.

"Cei care cred ca am şters din inimile noastre aceste ţinuturi pe care le-am lăsat în lacrimi acum un secol, greşesc", a mai declarat Erdogan, într-o aparentă referire la dominaţia otomană asupra Siriei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel