Episcopul de Huşi, decizie radicală. Ce spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei

Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, ar putea fi exclus din rândul clerului Bisericii Ortodoxe Române, a spus, joi, 17 august, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

"Dacă episcopul de Huşi nu aduce argumente convingătoare, factuale, care să demonteze ceea ce întreaga presă şi opinie publică a luat la cunoştinţă, adică inclusiv conţinutul unui film care îl incriminează, din păcate, fără drept de apel, în acel moment lucrurile probabil că vor atinge finalul, în sensul că se va da o sentinţă de excludere a sa din clerul Bisericii Noastre. (...) Cea mai aspră sentinţă care se poate da din partea Consistoriului este, într-adevăr, caterisirea, deşi termenul acesta este unul foarte restrictiv. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. Da, în fond caterisire", a spus, potrivit Agerpres, Bănescu.

Acesta a explicat că, "pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română, un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală şi disciplinară".

Bănescu a admis că episcopul de Huşi ar putea înainta o cerere de retragere din Biserică, "simplificând foarte mult lucrurile", precizând că acest lucru nu s-a întâmplat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a menţionat că "în acest moment episcopul de Huşi este suspendat de la slujire", iar în cazul în care Sinodul va decide suspendarea lui totală din toate atribuţiile va fi înlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Sesizările sau acuzaţiile aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române sunt discutate joi în şedinţa Sfântului Sinod.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel