Episcopia Greco-Catolică. Paula Rusu: Mă doare fizic dezastrul provocat

Paula Rusu
Paula Rusu

Un incendiu de proporţii a avut loc la Oradea. Flăcările au pus stăpânire pe clădirea Episcopiei Greco-Catolice din centrul oraşului.

Jurnalista Paula Rusu a comentat acest subiect, mai ales că este greco-catolică.

”Sunt greco-catolica, cu legaturi sufletesti speciale fata de Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Stiu palatul asta de 20 de ani, cand ii cadea tencuiala si decoratiunile in strada si ploua in biblioteca prin acoperis. Ma doare fizic dezastrul provocat de incendiul palatului episcopal, fiindca stiu cu cata truda, cu cat efort, cu cata incapatanare si cu cata cumpatare si atentie la detalii s-au adunat banii si apoi s-a refacut exteriorul. Din donatiile credinciosilor greco-catolici, din donatiile strainilor, cu sprijin, fara sprijin ori cu piedici de la autoritati.

Sper ca din foc sa renasca o solidaritate publica menita sa salveze de asta data un simbol al istorie romanesti in Oradea. Sper! Cred ca fara sa ne cunoastem istoria, habar nu avem cine suntem.

Cladirile retrocedate Episcopiei de Oradea toate sunt puse in folosul comunitatii, indiferent de religia sau etnia celor care le folosesc: scoala, liceul si gradinita, apartamentele sociale, cantina sociala. Nu sunt afaceri, sunt servicii sociale gratuite. Din generozitatea greco-catolicilor simpli, asa ca voi toti, sunt ajutati cei mai amarati zilnic, 7 din 7, 365 de zile pe an.

Si ma mai doare ceva in Romania mea care e:

- tara in care restituirea proprietatilor confiscate de comunisti in anii '48-'50 inca nu e finalizata

- tara in care atunci cand o cladire a fost redata proprietarilor (1992) a fost eliberata 12 ani mai traziu, intr-o stare de degradare uriasa, nici comunisti, nici cei care au ocupat-o pana in 2014 nu au renovat-o vreodata

- tara in care cladirile de patrimoniu o data retrocedate nu mai conteaza pentru statul roman, asa se face ca in Romania intreaga cad case de patrimoniu fiindca samsarii care le-au obtinut le lasa intentionat sa se distruga ca sa ridice odioasele blocuri turn, se cheama maximizarea profitului ( casa Miclescu, la Bucuresti; casa cu lei, la Constanta; cazinoul la Vatra Dornei)

- tara in care e nevoie de un dezastru de proportii ca sa ne solidarizam”, a fost mesajul Paulei Rusu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel