Epidemie cu coronavirus - Avertismentul președintelui Rezervei Federale a SUA privind economia mondială

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, averisment.
Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, averisment.

Posibilitatea extinderii epidemiei cu coronavirus este atent monitorizată de oficialii americani, iar preşedintele Rezervei Federale a SUA a lansat un avertisment privind economia mondială.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a avertizat marţi că epidemia cu noul coronavirus ar putea afecta economia mondială.  "Monitorizăm cu atenţie fenomenul, care ar putea duce la perturbări în China ce se vor răspândi în restul economiei globale", a declarat Powell, în Congresul SUA, transmit CNN şi Reuters, preluate de Agerpres.

La finalul lunii ianuarie, şeful Fed descria epidemia ca fiind "o problemă foarte serioasă", dar, la acel moment, încă nu se ştia cât de mult se va extinde şi care vor fi efectele macroeconomice.

O nouă reducere a dobânzii

La precedenta şedinţă de politică monetară, Rezerva Federală a SUA a menţinut nemodificată dobânda de politică monetară şi a semnalat că vor rămâne probabil neschimbate pe timp nedefinit costurile de împrumut, creşterea economică moderată şi rata scăzută a şomajului urmând să continue şi în 2020. Jerome Powell a sugerat că nu se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii în cazul în care condiţiile economice nu se vor înrăutăţi neaşteptat.

Marţi, Jerome Powell a reafirmat că "actuala orientare a politicii monetare rămâne adecvată. Dacă apar evoluţii care să cauzeze o reevaluare semnificativă a perspectivelor Fed, vom răspunde în consecinţă". El a dat asigurări că economia americană este într-o situaţie "bună", dar vor fi luate măsuri, dacă va fi necesar, pentru stimularea PIB-ului. Este al 11-lea an de expansiune a economiei americane, un nivel record.

Tensiuni comerciale

Avansul economiei SUA a ratat ţinta de 3% a administraţiei Trump pentru al doilea an consecutiv, înregistrând în 2019 cel mai lent ritm anual de creştere din ultimii trei ani, pe fondul declinului investiţiilor companiilor, în urma escaladării tensiunilor comerciale.

PIB-ul SUA a crescut anul trecut cu 2,3%, a anunţat luna trecută Departamentul american al Comerţului. Este cel mai lent ritm de creştere din 2016 şi vine după un avans de 2,9% în 2018. Ţinta de 3% rămâne greu de atins, în pofida reducerilor masive de taxe.

Tensiunile comerciale au erodat încrederea oamenilor de afaceri şi au afectat cheltuielile de capital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel