Endometrioza și țeapa unei analize: CA 125. Medicul Voicu Simedrea oferă explicații - EXCLUSIV

O boală cu nume ciudat schimbă viața femeilor. Este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării endometriozei.

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este prima cauză a infertilității feminine. Boala se traduce prin dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, intervenții chirurgicale numeroase și infertilitate. Dacă toate acestea nu ar fi de-ajuns, unele femei au luni întregi de chin din cauza unei analize care le poate da viața peste cap din cauza rezultatului înșelător: CA 125. Markerul CA 125 este asociat de cele mai multe ori cu cancerul ovarian și există impresia greșită că nivelul crescut al CA 125 în sânge înseamnă cancer ovarian sau că nivelul normal înseamnă absența cancerului.

"Am avut endometrioză, chist de 6 cm, cu un CA 125 de 2.100, 3.100 și 1.900 (analiză repetată la trei centre diferite în zile consecutive). Operația a decurs foarte bine, la biopsie rezultatul a fost clar: endometrioză. Am fost la trei controale după operație, totul este bne, dar am vrut să refac analiza, la un an de la operație, iar rezultatul a fost: CA 125=25", ne-a povestit o tânără de 25 de ani care a suferit o operație de endometrioză. 

Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, a explicat - contactat de DC News - care este semnificația analizei CA 125 pornind de la cazul exemplificat mai sus.

DC News: Cum este posibil ca rezultatul să fie atât de mare (CA 125=3.100) și să nu fie cancer?

Voicu Simedrea: CA 125 nu este un marker specific, el nu este acceptat de ESHRE ca fiind un criteriu de diagnostic al endometriozei. În absența unor tumori anexiale suspecte, el nici măcar nu are vreo relevanță, indiferent de valoarea lui. Cu alte cuvinte, valoarea crescută CA 125 trebuie să se coreleze cu o formațiune suspectă, altfel nu are relevanță. Singura aplicație a CA 125 în endometrioză este la monitorizarea unei eventuale recidive după chirurgia unui stadiu avansat conform ghidurilor ESHRE 2013.

DC News: De ce în cazul unor femei, endometrioza revine chiar și după două-trei luni de la operație? Se poate ține sub control endometrioaza chiar și timp de 10-15 ani?

Voicu Simedrea: Dacă endometrioza revine la 2-3 luni de la operație înseamnă că avem de-a face cu persistență de boală, adică chirurgia a fost insuficientă. Ca să prevenim recidiva, pe lângă o chirurgie optimala este nevoie de cele mai multe ori de un tratament medicamentos adaptat nevoilor și particularităților pacientei și un stil de viață (dietă, mișcare) dedicat luptei cu boala, luptă care va dura până femeia ajunge la menopauză.

[citeste si]

Endometrioza, "cenușăreasa" bolilor ginecologice

Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reusit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Deşi se ştie despre ea de mai bine de un secol.

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel