EXCLUSIV  Endometrioza, cea mai căutată boală pe Google. Ce nu arată Google despre ”cancerul care nu ucide”

endometrioză
endometrioză

Endometrioza, această boală cu nume complicat, a fost cea mai căutată boală, pe Google, în ceea ce privește sănătatea femeii. Întrebarea "ce este endometrioza" a fost cea mai căutată sintagmă pe Google în 2018.

Este o dovada clară ca gradul de conștientizare al acestei patologii a fost, în 2018, în continuă creștere. Fie pentru că au auzit la știri despre endometrioză, fie că au vrut să verifice dacă au simptomele bolii, femeile au căutat să vadă ce înseamnă această maladie. Una din zece femei suferă de endometrioză, iar în România sunt diagnosticate cu această boală peste 500.000 de persoane.

Ce este endometrioza?

Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, a explicat ce înseamnă endometrioza.

"Endometrioza este o boală cu totul particulară care se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometral care creşte în afara uterului. Leziunile endometrale se pot regăsi peste tot în cavitatea pelviană dar şi în alte părţi ale corpului precum rinichi, ficat, tub digestiv, plămâni, sinusuri şi chiar în creier. Medicii şi cercetătorii încearcă să stabilească modul în care aceasta se diseminează. Având o multitudine de manifestări clinice de foarte multe ori nu este diagnosticată la timp pentru că nu există informaţia medicală a pacientelor şi respectiv a medicilor. Endometrioza nu este o simplă boală. Are o multitudine de aspecte. În afară de endometrioză este şi adenomioza, o formă mai rar întâlnită de endometrioză localizată în muşchii uterului. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea corectă. Este foarte important diagnosticul corect, dar şi tratamentul corect. Aş spune că în România perioada până la diagnosticul exact este mult mai mare decât în alte ţări din comunitatea europeană sau SUA. Noi, cei de la Iaşi, vom sprijini această iniţiativă. Prin clinicile, spitalele universitare pe care le avem, specialişti implicaţi, putem fi un centru de referinţă în tratamentul şi diagnosticul endometriozei", a precizat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

"Dacă nu este depistată la timp, rata complicaţiilor este mult mai mare. Aspectele cele mai dramatice sunt legate de durere şi infertilitate", a subliniat Onofriescu.

Dincolo de statistici și definiții, găsiți ce a însemnat pentru mine endometrioza:

Povestea cu endometrioza a început în septembrie 2014. Era duminică seară, citeam și dintr-o dată, brusc, am început să tremur și să nu mai pot vorbi. I-am spus unui prieten să cheme ambulanța, dar între timp mă mai liniștisem și am decis să merg a doua zi la spital sperând totuși că dimineață totul va trece. Nu a fost așa. A fost un chin să ajung la mașină pentru a mă duce la spital. Abia mergeam, tremuram și aveam stări de vomă la fiecare pas. Într-un final am ajuns la un spital unde doctorul m-a consultat, eu fiind sigură că am o problemă digestivă. Medicul a spus că nu "vede" nimic, deși fiecare palpare era groaznică, motiv pentru care a decis să mă trimită la un ginecolog unde mi-a descoperit un chist endometriozic de 5 cm. Doctorul a decis să mă trimită să fac un set de analize de sânge. Rezultatul l-am primit în aceeași zi și multe valori depășeau limita normală. Cea mai îngrijorătoare valoare era dată de markerul tumoral CA 125. Valoarea de prag era de 35 U/ml, iar eu avem 2.100. Știam că, după ce consultasem mai multe surse online, că markerul CA 125 este asociat de cele mai multe ori cu cancerul ovarian și există impresia greșită că nivelul crescut al CA 125 în sânge înseamnă cancer ovarian sau endometrioză. Sau multe altele.

Ulterior aveam să aflu că valoarea mare poate fi cauzată și de alte boli, cum ar fi endometrioza, dar șocul era mult prea mare, la fel și rezultatul analizei încât să nu mă gândesc la ce-i mai rău. Plus că medicii nu păreau foarte liniștiți. Am repetat analiza a doua zi. CA 125 = 3.100. A treia zi am făcut din nou testul: CA 125 = 1.900. Panică, lacrimi, disperare și cam atât. Am ajuns într-un final un medic extraordinar, la Spitalul Militar, care m-a luat de mână și mi-a zis că împreună vom trece și peste asta. A decis să mă opereze, fiind o operație clasică, nu laparoscopic. Doctorul mi-a zis că abia pe masa de operație vom vedea dacă e cancer sau nu. Operația a decurs foarte bine și cum am deschis ochii, prima întrebare a fost: 'am cancer?'. Eroul meu, că de-atunci a rămas eroul meu, m-a luat de mână și mi-a zis: 'nu..., dar ca să fim siguri trebuie să așteptăm biopsia'.

Recuperarea mea a fost dificlă. Noroc că am avut-o pe mama care a reușit, la un moment dat, să mă ridice din pat să pot începe să merg. A fost greu, a urmat o dietă strictă, stat la pat și plimbat - aproximativ trei săptămâni - de pe hol pe balcon, pastile și îndoieli. După aproximativ o lună, a venit rezultatul biopsiei. I l-am arătat doctorului care mi-a citit: endometrioză. "Deci nu e cancer?!". "Nu", mi-a zis doctorul, moment în care i-am sărit în brațe cu ochii în lacrimi, dar de data asta de fericire. Mi s-a spus: "de azi fără zahăr, lactate, brânzeturi, pâine, carne". Am încercat să respect noua dietă. Ce-i drept, nu prea mi-a ieșit, dar sunt mult mai atentă la ce mănânc. Au urmat controale o dată la șase luni și de fiecare dată rezultatele au fost bune.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Femei cu endometrioză. MAI, răspuns după episodul "să NU mai încerci să intri în sistem"

Cazul meu este unul fericit, fără doar și poate, mă ajută tinerețea și faptul că am încăput pe mâinile unui erou. Din păcate, endometrioza este 'cancerul care nu ucide', așa este denumită în Franța. Eu nu mai am dureri de când m-am operat, dar vorbesc cu mai multe femei care trăiesc un coșmar și după operație. Boala le-a revenit chiar și la două-trei luni pentru că da, revine, dar nu este normal să se întoarcă atât de repede. Nu te vindeci de endometrioză, o poți ține în frâu cu sport, o dietă echilibrată, cu puțin noroc, având o viață fără stres, bucurându-te de orice și fără să mai pui la suflet toate problemele.

Cunosc femei cu endometrioză care au dureri zilnice, care nu își găsesc un loc de muncă pentru că au nevoie de prea multe zile libere și nimeni nu le înțelege. În România, puțini au auzit de endometrioză, în timp ce în Franțăa există EndoFrance, o organizație care luptă de mai bine de 15 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Misiunile lor sunt să sprijine femeile cu endometrioză și familiile acestora, să propage cât mai multe informații despre boală și să suțină cercetările științifice în acest caz. Ca un sfat pentru femei... aș spune să nu creadă că este normal să aibă dureri la menstruație, poate fi un simptom al bolii, iar consecințele pot fi grave și pot duce la infertilitate. De fapt, multe femei descoperă că au endometrioză abia când își dau seama că nu pot avea copii. Nu este o regulă. Am prietene care s-au operat de endometrioză, iar acum au copii frumoși și sănătoși. De aceea am spus că este important pe mâna cărui medic ajungi. Problema este că nu știm cum ajungem să ne procopsim această boală. Unii experți spun că este genetic, alții că este influențată de mediul în care trăim. Sunt multe teorii și mai bine să-i lăsăm pe medici să ne spună.

Sunt minimum 500.000 de femei în România diagnosticate cu endometrioză (estimarea minimă, raportată la cifrele din țările în care exista statistici – Ungaria, de exemplu, și la media internațională de 1 femeie din 10), multe dintre ele ajunse la stadii avansate de boală. Așadar, mergeți la doctor!

VEZI ȘI: EXCLUSIV De ce mă bucur că Adele Chirică are endometrioză. Bonus: o declarație oribilă a unei jurnaliste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel