Emmanuel Macron: "Rusia să se alăture G8. E pertinent"

'Este pertinent ca, în cele din urmă, Rusia să se poată alătura G8', din care a fost exclusă în 2014 după anexarea Crimeii, a apreciat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de AFP.

Exprimându-se în palatul prezidenţial Elysee în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale, Macron a adăugat:'Divorţul a fost actul în momentul invadării Ucrainei. Condiţia prealabilă indispensabilă' (unei readmiteri a Moscovei) 'este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk'. 'A spune 'Rusia trebuie să revină fără condiţii la masă' înseamnă întrucâtva să se arate slăbiciunea G7', a adăugat preşedintele Macron, favorabil dialogului cu Moscova.

'Înseamnă a spune că cele şapte ţări care au decis în urmă cu cinci ani să îndepărteze Rusia şi-au dat seama că aceasta nu are nicio eficienţă, deci că Rusia poate reveni fără nicio problemă. Ar fi o eroare strategică pentru noi', a afirmat el. Preşedintele american Donald Trump s-a declarat marţi favorabil revenirii la G8 prin reintegrarea Rusiei, apreciind că aceasta este 'mult mai raţional', fără a menţiona o condiţie prealabilă. Potrivit lui Emmanuel Macron, care l-a primit luni două ore pe preşedintele rus Vladimir Putin, 'trebuie să ne străduim să reglementăm conflictul ucrainean'. 'Subiectul fiind tratat, nu trebuie multiplicate precondiţiile', a mai apreciat Macron.

"Rolul Rusiei este important"

'Rolul Rusiei este important. Faptul de a o reinclude în aceste formate' (ale discuţiilor internaţionale) 'este eficient şi, cred, util', a spus el. Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson, care s-au întâlnit joi la Berlin, au declarat că nu cred că este momentul oportun ca Rusia să se alăture G7, potrivit dpa. Chiar dacă poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina a mai evoluat, aceasta nu este suficient pentru o reintegrare a Rusiei în G7, a mai spus Merkel în conferinţa de presă comună cu şeful guvernului britanic.

La rândul său, premierul Johnson a subliniat şi alte provocări ale Rusiei pe plan internaţional, precum otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie anul trecut. În consecinţă, nu a sosit momentul ca Rusia să se alăture G7, a afirmat el. Membrii G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie) urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei, într-un summit care se anunţă foarte tensionat din cauza dezacordurilor între Donald Trump şi aliaţii săi cu privire la mai multe subiecte (Iran, Siria, acordul de la Paris asupra climatului etc).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel