Emmanuel Macron: Uniunea Europeană are nevoie de lideri cu 'experienţă şi credibilitate'

Uniunea Europeană are nevoie de oameni cu 'experienţă şi credibilitate', a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, o remarcă ce pare să-l vizeze pe Manfred Weber, candidatul conservatorilor la preşedinţia Comisiei Europene, care nu a deţinut niciodată un post guvernamental, relatează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Priorităţile pentru următorii ani includ abordarea problemelor legate de schimbarea climatică şi a provocărilor economice, dar şi construirea unei Europe care îşi protejează cetăţenii, a spus Macron la sosirea la summitul UE extraordinar de marţi, adăugând că deciziile privind numirile ar trebui să fie luate 'în baza acestei ambiţii'. Făcând pentru prima dată bilanţul acestui scrutin, şeful statului francez a mai spus că 'deşi mulţi credeau că Europa este obosită, din ce în ce mai puţin democratică, popoarele noastre au spus pur şi simplu că râvnesc la Europa'.

'Ne aflăm în faţa unei veritabile recompuneri şi a unei noi etape a aventurii europene', a mai spus Macron. După un dejun la Bruxelles cu premierii belgian Charles Michel, spaniol Pedro Sanchez, portughez Antonio Costa şi olandez Mark Rutte, Emmanuel Macron ar urma să se întâlnească în cursul după-amiezii cu liderii statelor din Grupul de la Vişegrad - Slovacia, Cehia, Polonia şi Ungaria - bastion al taberei naţionaliste. Ulterior el ar urma să se întâlnească cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cu cancelarul german Angela Merkel.

În timpul dineului, prevăzut să aibă loc la ora 18.00 (16.00 GMT), liderii celor 28 vor dezbate rezultatele alegerile, proiectul european al următorilor cinci ani şi procesul pentru alegerea principalilor responsabili ai UE. 'Pentru prima dată de când există Parlamentul European, nu există o majoritate a două partide', Partidul Popular European şi social-democraţii.

'Deci este necesar să se construiască altceva, un nou proiect, care să fie imaginea a ceea ce poporul european a ales', a spus Macron. 'În această privinţă, noua forţă centrală de progres pe care suntem pe cale să o construim va avea evident un rol, o responsabilitate importantă', a adăugat el. Cei 21 de eurodeputaţi de pe lista majorităţii LREM-Modem, 'Renaissance', care a primit duminică 22,41% din voturi, a ieşit pe locul al doilea în scrutinul din Franţa, după Adunarea naţională, ar urma să constituie principala forţă a noului grup centrist din PE. Potrivit şefului statului francez, pentru a construi 'ambiţia europeană pentru următorii cinci ani', va trebui să alegem în fruntea UE 'femei şi bărbaţi care au experienţa şi credibilitatea care le permit să îndeplinească aceste misiuni'.

El a furnizat în acest sens numele danezei Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenţă, al francezului Michel Barnier, negociatorul şef pentru Brexit, sau al olandezului Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei, ca fiind printre 'oamenii care au aceste competenţe', dar nu şi pe cel al germanului Manfred Weber, candidatul desemnat al PPE, care rămâne, în pofida unui recul, primul grup politic din Parlamentul de la Strasbourg. 'Nu vreau o dezbatere despre nume astăzi. Vreau o dezbatere despre proiect, despre priorităţi şi despre criterii', a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel