Eminescu, omagiat la Berlin

Emil Boroghină
Emil Boroghină

În seara zilei de duminică, 15 ianuarie 2017, Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat o seară literară cu dublă semnificație: omagierea lui Mihai Eminescu și marcarea Zilei Culturii Naționale. Evenimentul, organizat în colaborare cu Schauspielschule Charlottenburg și cu Ambasada României la Berlin, a purtat titlul ”La Steaua care-a răsărit – Redescoperindu-l pe Eminescu” / ”Zum Stern, der auferstanden – Eminescu neu entdecken”.


Protagonistul serii a fost actorul și managerul teatral Emil Boroghină, care a susținut un program în concepție proprie, constând dintr-o selecție reprezentativă din poeziile eminesciene, pornind de la aspectul romantic, trecând prin filozofic și social și ajungând la istoric, acoperind astfel toate registrele intensității lirice. 

De asemenea, pentru publicul german, fragmentele selectate au fost recitate, alternativ, de către actrița Christine Schuster, profesoară de artă dramatică a mai multor universități berlineze. Variantele în germană ale poemelor au fost selectate, în majoritatea lor, din tălmăcirile consacrate ale liricii eminesciene, semnate Konrad Richter, Zoltan Franyo, Alfred Margul Sperber, Georg Scherg, Lotte Berg, Wolf von Eichelburg ș.a. Parțial, în cazul fragmentelor din Scrisorile I – V, traducerea a fost asigurată prin proiecția simultană pe un ecran a variantei în limba germană. 

Recitările au fost interpunctate de momente muzicale, în interpretarea duo-ului de violoncel Cătălin Ilea – Constantin Siepermann, două nume consacrate în domeniu, aparținând unor generații diferite, cu piese de Bach, Dimitrescu, Paganini și Popper.

Evenimentul s-a desfășurat în sala Loftbühne a Schauspielschule Charlottenburg, școală germană de actorie consacrată în Berlin, fondată și condusă de către actorul român Valentin Plătăreanu. 

Publicul prezent a fost în majoritate german. Între cei prezenți s-au numărat E.S. Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, directorul Schauspielschule Berlin, actorul Valentin Plătăreanu, regizorul de film documentar Günther Czernetzky, președintele Societății Germano-Române din Berlin Gerhard Köpenik, pictorița Paulina Mihai

În deschiderea serii au rostit scurte mesaje doamna Ruxandra Ilea, secretar literar al Schauspielschule Charlottenburg, și dl. Claudiu Florian, director adjunct al ICR Berlin. A fost evocată personalitatea lui Mihai Eminescu, complexitatea creației sale, relevanța acestuia în contextul epocii. 


Cătălin Ilea


Emil BOROGHINĂ - A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din București. A  fost director al Teatrului Național din Craiova, din 1988 până în 2000. A stat la baza creării unuia dintre cele mai prestigioase proiecte teatrale din România ultimelor decenii: „Teatrul Național Craiova şi Silviu Purcărete - Pelerini în marele teatru al lumii". În calitate de director al Teatrului Național Craiova și Festivalului Internațional Shakespeare a primit numeroase distincții, printre care Premiul pentru Directorat și Premiul pentru cel mai bun director de teatru, acordate de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - A I C T, Premiul pentru cea mai importantă personalitate din teatrul românesc, acordat de Fundația pentru Teatru şi Film, Premiul de Excelență al UNITER, Premiul Academiei Române, pentru contribuția excepțională la dezvoltarea teatrului românesc, Premiul pentru cel mai bun manager de teatru și Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea și promovarea relațiilor culturale româno-britanice, acordat de Consiliul Britanic. Este director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare. 

Christine Schuster – Actriță, absolventă a Facultății de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg și membră a mai multor trupe de teatru din fosta Germanie de Est, cu numeroase roluri pe scenă și pe micul ecran. După 1979 a fost actriță liber-profesionistă la Hansatheater, la Berliner Schaubühne și la Theater des Westens. Din 1995 este profesoară de artă dramatică, între altele la Universitatea de Arte Berlin, la Facultatea de Muzică ”Hans Eisler”, la Facultatea de Film Potsdam-Babelsberg, precum și la Schauspielschule Charlottenburg. 

Cătălin Ilea se numără printre cei mai importanți violonceliști ai Europei. A studiat cu Dimitrie Dinicu, Enrico Mainardi, Georg Jarosievici şi Pierre Fournier.  În prezent Cătălin Ilea este profesor de violoncel la Universität der Künste din Berlin. A colaborat cu orchestre de renume precum Staatskapelle Berlin, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de la Suisse Romande, Philharmonia Hungarica, Wiener Tonkünstler-Orchester, NDR Symphonieorchester, Los Angeles Philharmonic. Susține anual cursuri de măiestrie în Germania, Belgia, Italia, Polonia, Coreea de Sud, şi este membru în juriul mai multor concursuri internaționale. Înregistrările sale pentru Radio și Televiziune, precum și cele peste 40 de CD-uri și LP-uri înregistrate până în prezent cuprind între altele Concertele de Haydn, Schumann, Offenbach, d´Albert, Enescu, Vieru, Berger, precum și suite și sonate de Bach, Brahms și Enescu. 

Constantin Siepermann (născut 1999) este tânăr student al Institutului Julius Stern, UDK din Berlin, la clasa de violoncel a profesorului Cătălin Ilea. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, și studiul violoncelului la vârsta de șapte ani. A fost invitat al mai multor festivaluri (RBB-Kindermusikfestival '07, UNESCO-Jugendmusikfestival '08, Pontus Musicae '11, seria de Concerte Amati '13), evoluând ca solist, între altele, și pe scenele  Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin sau Theater aan het Vrijthof Maastricht. A câștigat concursul de muzică clasică pentru tineret "Jugend Musiziert", la nivel de land şi la nivel federal. De asemenea a câștigat Premiul I. la concursul ”Verfemte Musik”, la Münster, în septembrie 2016, premiul II la Festivalul Tinerilor Soliști din Mecklenburg – Vorpommern, precum și Premiul Special al Consiliului Muzical German. În prezent este elev al Gimnaziului Carl-Philipp Emanuel Bach, din Berlin, totodată bursier al Academiei Internaționale de Muzică pentru Promovarea celor Supradotați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel