EXCLUSIV  Embolia amniotică, Andreea Bălan un caz de două ori rar. Explicațiile specialistului

Andreea Bălan şi micuța Clara Maria. Foto: Facebook / Andreea Balan
Andreea Bălan şi micuța Clara Maria. Foto: Facebook / Andreea Balan

Embolia amniotică, afecțiunea care a pus-o în grea cumpără pe cântăreața Andreea Bălan, este mai mult decât rară. După ce că sunt foarte puține cazuri documentate, afecțiunea apare mai mult la femeile care nasc natural, nu la cele prin cezariană, a explicat EXCLUSIV pentru DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador. Iată de ce se întâmplă exact și cât de periculoasă este:

În primul rând, embolia amniotică se întâmplă brusc, fulminant și este extrem de greu de abordat. „Nu poate fi anticipată! Embolia amniotică se întâmplă. Nu avem niciun semn premergător că s-ar putea întâmpla asta. La momentul extracției placentei, de cele mai multe ori, pentru că atunci presupunem că este momentul când se întâmplă, o parte din lichidul amniotic existent intră în circulație la nivelul sinusurilor vasculare rămase desfăcute în momentul când placenta se decolează din interiorul uterului. Complicația este extrem de gravă, pentru că următorul pas este embolia. Aceste micro-particule de lichid se duc și se împrăștie în țesuturi. Sigur, redutabil în partea superioară. Plămâni, cord, creier. Stop cardio-respirator, evident, care dacă nu e resuscitat în secunde, pierdem gravida / lăuza", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, cum decurg lucrurile.

Viața pacientei atârnă de un fir de ață

Medicul spune că într-o astfel de situație, când totul se schimbă în câteva secunde, contează foarte tare cât de repede reacționează echipa, pentru că problemele se declanșează în cascadă.

„Practic, nu ai ce terapie să faci! Mai mult decât atât, este urmat întotdeauna de o tulburare de coagulare majoră, care se cheamă tulburare intravasculară diseminată, în sensul că toți factorii de coagulare existenți în sânge se aglutinează, duc la formarea de microtrombi (cheaguri de sânge foarte mici, n.r.), peste tot în vase. Și practic se produce o ischemie, o necroză, o impotență a sângelui să vascularizeze organismul. Dacă nu sunt luate măsuri de terapie intensivă imediată și majore, pacienta de cele mai multe ori se pierde", explică riscul medicul specialist.

Caz de două ori rar

Cazul Andreei Bălan e cu atât mai rara cu cât embolia amniotică apare mai frecvent în timpul nașterii naturale și mai puțin în timpul cezarienei, „pentru că atunci are loc un gradient de presiune care determină lichidul, bulele sau particulele de lichid să intre în sânge, decât la nașterea prin cezariană".

„Embolia amniotică în timpul unei cezariene este un caz absolut excepțional!" punctează medicul. Culmea e, că chiar și la nașterea naturală aceste cazuri sunt mai mult decât rare. „Eu, personal, am văzut un singur caz de embolie amniotică, am 22 de ani de meserie. A fost la o naștere naturală. Din păcate, pentru că ne aflam într-o sală de nașteri cu posibilități de terapie intensivă nu imediată ci la câteva minute, acum mulți ani, mama s-a pierdut, iar copilul născut a decedat și el la câteva ore după naștere. Se născuse cu scor Apgar 1. Avea doar cordul care-i bătea extrem de încet", povestește dr. Emel Nuraltay.

Experiența echipei contează

Revenind la cazul foarte rar din tipul unei nașteri prin cezariană, medicul spune că aici doar experiența a contat.

„Prezența mamei pe masa de operație și sesizarea de către medicul anestezist cu experiență în anestezie și terapie intensivă a făcut ca acest caz de embolie amniotică în timpul cezarienei să iasă. A fost chestie de secunde și de noroc. (...) E incredibil, a fost norocul nostru al tuturor. Din fericire aici se născuse deja. Copilul este foarte bine, o fetiță sănătoasă, voioasă, care o să se bucure de mama ei de acum încolo, ceea ce este absolut senzațional. Dar, repet, a contat echipa, au contat dotările, posibilitatea noastră de a accesa medicație care este foarte scumpă și care există, o avem la îndemână, și, sigur, după stopul cardio-respirator resuscitat, posibilitatea noastră de a investiga post operator imediat, prezența sau nu a diverselor deficite pe celelalte aparate și sisteme", a continuat specialistul Sanador.

O sperietură groaznică cu final fericit

E vorba de investigații cardiace, pneumologice și neurologice care i-au fost făcute cântăreței imediat. „Cam trei – patru săptămâni după naștere este în continuare sub risc. Sigur, a beneficiat de tratament anticoagulant pentru că am dorit să evităm toate complicațiile care pot genera din această disturbare a echilibrului coagulării. A fost foarte strict monitorizată și este cu stare bună, la ea acasă, în acest moment, alături de fetițele ei", a conchis dr. Emel Nuraltay.

Ce alegi? Naștere naturală sau cezariană? Specialistul explică beneficiile și riscurile în ambele cazuri, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel