Eliminarea pensiilor speciale. Orban, despre nemulțumirile magistraților: CCR va decide

Ludovic Orban  foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

Ludovic Orban a luat cunoștință de nemulțumirile magistraților, dintre care mulți sunt în grevă în aceste zile, și le-a transmis un mesaj.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că a ascultat nemulțumirile magistraților și grefierilor referitoare la pensiile speciale, dar e nevoie de un proces mai amplu pentru rezolvarea problemelor. El a zis că orice lege poate fi constestată la CCR, iar PNL e pregătit să „corecteze" deciziile.

”Acum avem un proiect de lege inițiat de PNL și în cazul în care e adoptat va decide tăierea unor pensii speciale, cum sunt pensiile parlamentarilor, mai multor categorii, de la diferie instituții de subordonare parlamentară. În ceea ce privește magistrații, sigur, legea poate fi supusă controlului constituțional și CCR va decide dacă e constituțional sau nu", a spus premierul Ludovic Orban, marți, despre nemulțumirile magistraților, citat de Mediafax.

El a mai zis că PNL e pregătit să „corecteze" orice decizie a CCR, și „anumite prevederi care nu au făcut parte din proiectul inițial depus de PNL și are au fost introduse prin amendamente de PSD. Cred că aproape toate sau chiar toate pensiile speciale au fost introduse prin legi de majoritățile PSD. Acolo sunt campioni în inițiative de pensii speciale, cum e Florn Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel", a completat Orban.

Dezbatere și analiză

Premierul a precizat că a ascultat argumentele prezentate de CSM și reprezentanții Sindicatului grefierilor.

Fiecare categorie are propriile argumente, ei spun că dretul la o pensie de tip ocupațional care să aibă un grad diferit de înlocuire a salariului de către pensie se datorează, în mare parte, restricțiilor de care au parte de-a lungul carierei, fiindcă nu au voie să facă nimic altceva decât cariera didactică, în rest, nu au voie să desfășoare niciun fel de activitate și asta le restrânge activitatea", a spus acesta.

Orban a adăugat că e nevoie de un proces mai amplu, care presupune dezbatere în societate și analiză pe grupe de lucru, pentru rezolvarea problemelor de inechitate.

”Le-am spus limpede că suntem deschiși discuțiilor pe tema asta, în care luăm în calcul situația fiecărei categorii socio-profesionale, dar credem că e nevoie de o dezbatere amplă, în societate, de grupe de lucru care să facă o analiză extrem de serioasă, cum e prevăzut în programul nostru de guvernare, a sistemului de pensii din țară, tocmai cu scopul de a elimina discriminări, inechități, tartamente inegiale a diferitelor categorii socio-profesionale care beneificază de pensii", a motivat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel