Elie Wiesel. Bustul laureatului Premiului Nobel pentru Pace, amplasat în București-Galerie Foto

Elie Wiesel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, are de marți, de  Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului un bust ridicat în Piața Elie  Wiesel din Capitală.

La evenimentul de marți din Piața Elie Wiesel, organizat de Primăria Capitalei prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic s-au aflat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, Marc Mellon, sculptorul care a realizat bustul, Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, reprezentanți ai comunității evreiești, personalități ale vieții politice și culturale din România.

Bustul dedicat personalității lui Elie Wieswl a fost donat Primăriei Capitalei  de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România "Elie Wiesel"

Monumentul, turnat în bronz, este o lucrare a sculptorului american Marc Mellon, o personalitate apreciată pentru lucrările sale comemorative wxpuse la New York, Los Angeles, Tokyo, dar și în numeroase colecții private și publice din întreaga lume.

Născut la Sighetul Marmației la 30 septembrie 1928, Elie Wiesel a fost singurul băiat și totodată al treilea copil dintre cei patru ai Sarei și Șlomo Wiesel. Familia Wiesel se ocupa de comerț, având o băcănie, aceasta fiind sursa lor de existență. Orașul Sighet, în acea perioadă avea o majoritate evreiască de 38,6%.

Dictatul de la Viena din 1940 a fost unul dintre momentele decisive în viața viitorului laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Practic, atunci guvernul  Gigurtu a cedat nord-vestul Ardealului. Cu alte cuvinte, regiunea în care trăia familia Wiesel a devenit o parte din Ungaria.

Un alt moment care și-a pus amprenta asupra lui Elie Wiesel a fost cel, când, în timpul studiilor gimnaziale pe care le urma la Oradea, a fost exmatriculat din cauza legilor cu caracter antisemit din învâțământul public maghiar.

La vârsta de 15 ani identitatea i-a fost asociată cu numărul A-7713. Ce înseamnă acest lucru? În aprilie 1944, Elie alături de întreaga sa familie a fost internat într-un lagăr de concentrare. O lună mai târziu, pe 16 mai 1944, cu toții au fost tansportați la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde i s-a tatuat pe brațul stâng numărul A-7713.

Elie Wiesel  a supraviețuit și la 11 aprilie 1945, grav bolnav, inanizat și în depresie, a fost eliberat de către armata americană. S-a stabilit la Paris unde a studiat, la Sorbona, literatură, psihologie și filizofie. În tot acest timp s-a întreținut predând lecții de ebraică și dirijând corul unei sinagogi. Tot la Paris și-a făcut și debutul în jurnalism, inițial în presa scrisă, în ziarele evreiești-franceze, mai apoi ajungând reporter, în limba ebraică, la cel mai mare ziar israelian. Parisul a mai însemnat pentru Elie Wiesel și regăsirea cu cele două surori mai mari, care erau într-un orfelinat francez. În 1955 s-a mutat în Statele Unite, iar în 1963 a devenit cetăţean american.

În 1978, președintele Jimmy Carter l-a numit le Wiesel Președinte al Comisiei pentru Holocaust.

Pe parcursul vieții, Wiesel a publicat 57 de cărți, cea mai celebră fiind "Noaptea", unde a descris întreaga experienţă din lagărele de concentrare naziste de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace. El a primit premiul cu modestie, spunând „ Am încercat să păstrez memoria vie, am încercat să lupt împotriva celor care au uitat, pentru că dacă uităm, suntem vinovaţi, suntem complici."

Zece ani mai târziu  Elie Wiesel a fost numit  membru al Academiei de  Artă și Literatură, iar în 2001 acesta fiind ales  membru de onoare al Academiei Române.

Elie Wiesel s-a stins din viață la 2 iulie 2016, în SUA, la vârsta de 87 de ani.

Vezi si: EXCLUSIV Ziua Holocaustului. Bucăți sfâșiate de destin. Un bilet numai dus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel