Eliberare Vişinescu. Declaraţie Moraru, consilier prezidenţial

Consilierul prezidenţial Andrei Muraru,  consideră că justiţia ar trebui să cântărească foarte bine cererea de eliberare pe caz de boală a torţionarului Alexandru Vişinescu.

Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care şi-a lansat sâmbătă, la Gaudeamus, volumul 'Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul', apărut recent în colecţia Historia a Editurii Polirom, a menţionat că, săptămâna viitoare, Curtea de Apel ar trebui să se pronunţe cu privire la cererea de eliberare pe motive de boală a lui Alexandru Vişinescu, aflat astăzi la 93 de ani.

"Din câte ştiu eu, e cel mai în vârstă deţinut din închisorile româneşti. Totuşi, aş vrea să cred că justiţia din România a depăşit faza în care ucigaşi celebri erau eliberaţi pe motive de boală pentru a se dovedi ulterior vindecaţi ca prin miracol, iar cazul care îmi vine cel mai la îndemână este cel al fostului general Victor Atanasie Stănculescu, şi el un torţionar de sistem, condamnat pentru crimele de la Revoluţie, eliberat pe caz de boală şi fotografiat şi filmat ulterior de jurnalişti în cazinouri şi la păcănele", a spus istoricul.

În opinia acestuia, eliberarea lui Alexandru Vişinescu ar constitui "un act de insolenţă gravă săvârşit asupra memoriei deţinuţilor care au fost chinuiţi, torturaţi şi unii dintre ei asasinaţi la Râmnicu Sărat".

"Eliberarea lui Alexandru Vişinescu, din punctul meu de vedere, ar fi un act de insolenţă gravă săvârşit asupra memoriei deţinuţilor care au fost chinuiţi, torturaţi şi unii dintre ei asasinaţi la Râmnicu Sărat şi cred că justiţia ar trebui să cântărească foarte bine această cerere de eliberare condiţionată, pentru că nu este vorba despre un criminal ordinar, care a comis o crimă cu sau fără circumstanţe atenuante, ci este vorba totuşi despre un personaj care, într-o activitate infracţională de şapte ani de zile, a chinuit şi a ucis personaje importante pentru istoria acestei ţări. L-a asasinat, de exemplu, pe Ion Mihalache, care a fost unul dintre puţinele personaje din perioada interbelică despre care s-ar putea spune lucruri grave. Şi, de asemenea, lista ar putea continua", a încheiat Andrei Muraru.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel