Urmărește emisiunea live


Economistul Adrian Câciu, analiză pe cursul LEU-EURO: O monedă cu stabilitate ridicată

Economistul Adrian Câciu a făcut o analiză a deprecierii leului în faţa EURO în 2019 şi a concluzionat că moneda naţională este una stabilă. 

"Leul a fost destul de puternic în 2019, deși a curs atâta "cerneală" despre dezastrul înregistrat de moneda națională în raport cu euro. Ei bine, dacă facem analiză an la an, observăm că leul s-a depreciat față de euro cu 2,41%, cu 1,4 puncte procentuale mai puțîn față de inflația medie anuală (3,8%).

Să ne aducem aminte și cursul de schimb la:
31 decembrie 2018 = 4,6639
31 decembrie 2019 = 4,7793.

Dacă am face o analiză pe 10 ani, am observă că leul este o monedă cu o stabilitate ridicată care este superioară cu mult situației volatile date de inflație", a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

De ce se fac astfel de analize

"În ultimii 10 ani, leul s-a depreciat cu 12,7% în timp ce inflația cumulată este de peste 30%. Este util să facem astfel de analize care ne dau un răspuns în sensul unei abordări raționale a ușoarelor deprecieri ale monedei naționale, observând în același timp că impactul deficitului de cont curent asupra cursului valutar nu este unul devastator cum spun unii din piață, iar evoluția cursului nu este de natură să producă dezechilibre viitoare în economie.

În concluzie, în ultimul an, mai mult am pierdut din inflație decât din curs, fenomen valabil pe toată perioada ultimilor 10 ani. Anul 2020 va aduce același fenomen: Leul se va deprecia mai puțin decât va fi nivelul inflației. O depreciere de sub 2% în condițiile unei inflații de 3,5%", a mai scris economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel