Economia zonei euro resimte şocul măsurilor luate de SUA

Încrederea în economia zonei euro s-a diminuat în iulie, pe fondul optimismului mai redus în industrie şi retail, care nu au compensat avansul din sectorul serviciilor. 

Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în iulie până la 112,1 puncte, de la 112,3 puncte în luna precedentă. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o uşoară scădere, până la 112,2 puncte, transmite Reuters. 

Separat, Comisia Europeană a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajută la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scăzut la 1,29 puncte în iulie, de la 1,38 puncte în luna precedentă. Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat până la 15,3 puncte în iulie, de la 14,4 puncte luna precedentă, peste estimările analiştilor, în timp ce încrederea în industrie a scăzut luna aceasta la 5,8 puncte, de la 6,9 puncte în iunie iar în retail de la 0,7 puncte la minus 0,1 puncte. 

Datele sugerează că escaladarea tensiunilor comerciale dintre UE şi SUA afectează încrederea în economia zonei euro, în special în industrie

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu data de 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. De asemenea, Donald Trump a ameninţat că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel