Ebola. OMS convoacă o reuniunea de urgenţă după cazurile confirmate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri convocarea unei reuniuni a comitetului său de urgenţă pentru data de 14 iunie pe tema epidemiei de Ebola în R.D.

Congo, care s-a extins şi în ţara vecină, Uganda, informează AFP. Este cea de-a treia reuniune a comitetului de urgenţă din cadrul OMS de la debutul epidemiei, anul trecut în luna august.

'Comitetul se va reuni pe 14 iunie pentru a determina dacă epidemia constituie o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional - aşa cum a procedat în 2014 în cazul epidemiei de Ebola din Africa de Vest şi în 2016 pentru epidemia cu virusul Zika în America Latină - şi pentru a stabili ce recomandări ar trebui formulate pentru gestionarea situaţiei, a precizat OMS într-un mesaj transmis către presă. Decizia finală revine însă directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Această a zecea epidemie de Ebola de pe teritoriul congolez a fost declarată la 1 august, la Mangina, în provincia Nord-Kivu, în estul RDC. Au fost însă înregistrate cazuri recente şi în Uganda, unde virusul a provocat moartea unui băiat de cinci ani. Doi membri din familia copilului, care au fost plasaţi în carantină prezentând simptomele specifice virusului, s-au îmbolnăvit de asemenea, a precizat OMS, citându-l pe ministrul Sănătăţii din Uganda, Ruth Aceng.

'Este vorba despre o familie care trăieşte în Uganda şi care a venit în RDC pentru a-l îngriji pe tatăl mamei, decedat de Ebola pe 27 mai 2019', a explicat miercuri ministrul Sănătăţii din Congo. În RDC, epidemia în desfăşurare este cea de-a zecea începând cu 1976 şi a doua cea mai gravă din istoria răspândirii acestei afecţiuni, cu peste 2.000 de cazuri înregistrate, dintre care două treimi au decedat, după cele 11.000 de decese în Africa de Vest (Liberia, Guineea, Sierra Leone) în 2014. Autorităţile nu au reuşit până la acest moment să ţină sub control epidemia, în special din cauza atacurilor miliţiilor sau reticenţa populaţiei în ceea ce priveşte centrele medicale, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel