Durerea de spate, remedii la îndemână

Durerea de spate este una din problemele curente care pot să apară la muncă sau acasă. Din fericire, avem la îndemână, acasă sau la birou, mai multe remedii pentru ea.

Durerea din partea de jos a spatelui este una dintre cele mai răspândite probleme, cauzând dizabilitate mai mult decât oricare alta, la nivel mondial. În jur de 80% dintre adulți resimt o astfel de durere cel puțin o dată în viață, notează Medical News Today.

Astfel de dureri pot să apară și în alte părți ale spatelui, inclusiv în partea de mijloc sau de sus, spre umeri.

Musculatura spatelui este cea care susține coloana vertebrală și mare parte din greutatea corpului. Orice persoană își folosește această musculatură zilnic, când stă așezată, în picioare sau merge.

Analgezicele de tipul ibuprofenului sau paracetamolului te pot ajuta atunci când ai astfel de dureri, dar cei care preferă remediile naturale, pot face următoarele lucruri:

Fă exerciții care să-ți antreneze respectivii mușchi

Spre exemplu, înotul e perfect în astfel de situații, pentru că o parte din greutatea ta e preluată de apă.

Pe lângă el, sunt bune și plimbările scurte și yoga, activități care te vor ajuta să-ți detensionezi musculatura, iar organismul tău va produce endorfină, care este calmantul natural al durerii.

Exercițiile făcute în mod regulat vor preveni apariția episoadelor de durere de spate datorate musculaturii contractate.

Comprese reci sau calde

Sunt studii care arată că acest tip de comprese au efecte calmante asupra durerii de spate.

Pachetele cu gheață atenuează durerea pentru persoanele care s-au lovit sau și-au întins vreun mușchi, aș că dacă învelești unul într-un prosop și-l aplici pe spate, poți scăpa de durere.

Frigul produce și efectul de amorțire pentru durerile puternice apărute brusc. Cel mai bine e să aplici astfel de comprese pentru cel mult 20 de minute, dar nu mai mult.

De asemenea, o pernă încălzită relaxează mușchii. Dar alegerea între rece și cald trebuie făcută după ce citești foarte bine instrucțiunile compreselor respective, pentru a fi sigur că îl folosești pe cel corect pentru durerea ta.

Trebuie să ai grijă să nu le folosești prea mult, ca să nu-ți rănești pielea.

Fă exerciții de întindere a musculaturii

Următoarele mișcări sunt extrem de eficiente ca să-ți relaxezi și întinzi mușchii. Și e suficient să le faci, pe fiecare, în reprize de câte 30 de secunde.

- Apleacă-te și atinge-ți degetele de la picioare. Are efect benefic asupra musculaturii picioarelor și spatelui.

- Poziția cobrei. Întinde-te pe burtă, cu mâinile îndoite în dreptul umerilor. Ridică-ți pieptul ușor, dând capul pe spate, cu privirea spre tavan. Mișcarea întinde musculatura spatelui.

- Poziția vacii. Stai în genunți și proptit pe coate și arcuiește-ți abdomenul spre tavan, apoi coboară-l spre podea.

- Poziția copilului. Stând pe călcâie, cu genunchii depărtați, apleacă-te cu mâinile înainte până îți ajunge fruntea pe podea.

Folosește creme contra durerii

Nu e nevoie să te îndopi cu medicamente, e mai simplu să folosești creme analgezice. Se găsesc la toate farmaciile.

Unele conțin capsaicin, extras din ardei iute, care poate reduce durerea pentru că încălzește zona unde este aplicat. Același compus e considerat benefic pentru osteoartită.

Sunt și creme care conțin mentol, care au efect de răcire.

Încearcă arnica

Extrasele de arnica, planta-minune care crește pe pajiștile montane, sunt remedii homeopate renumite.

Cremele cu arnica, spre exemplu, aplicate pe locul dureros, pot trata durerile muscilare, vânătăile, zgârieturile și rănile minore. Și acestea se găsesc la farmacii.

Alege-ți încălțămintea corectă

Când porți pantofi care te strâng sau îți sunt prea largi, de fapt îți stresezi organismul, în mod special musculatura picioarelor și cea din josul spatelui.

Durerile provocate de pantofii nepotrivit pot ajunge, însă, și la gât, atunci când coloana ți-e suprasolicitată. E cazul tocurilor înalte, care-ți modifică centrul de greutate.

Stai corect în scaun, la birou

Dacă nu ai poziția corectă atunci când ești așezat, la birou, îți provoci singur dureri de spate. E ideal să ai un scaun ergonomic, care să te oblige să stai în poziția corectă. Apoi, e bine ca monitorul calculatorului să fie la încălțimea ochilor, astfel încât să nu privești în jos, aplecându-ți capul.

Dacă ai un job care presupune ridicarea unor greutăți, cel mai bine e să-ți folosești pentru suport musculatura picioarelor, nu pe cea a spatelui.

Trebuie să te odihnești bine și suficient

O persoană care preferă să doarmă pe o parte ar trebui să-și pună o pernă între picioare, pentru suport suplimentar.

Sunt studii care arată că pozițiile greșite în somn pot agrava durerile de spate și că lipsa de somn afectează întreaga musculatură.

În general, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, spun experții.

Contează și salteaua și pernele, care trebuie să fie confortabile.

Redu stresul

Și stresul poate declanșa dureri și spasme musculare, inclusiv în zona spatelui.

Stresul suportat pe termen lung sau evenimentele traumatice pot da dureri de spate, așa că ai putea încerca următoarele metode: meditația, exercițiile de respirație adâncă, cele de relaxare progresivă musculară și yoga.

Există și aplicații pe mobil care te pot învăța ce să faci.

Când trebuie să te duci la doctor

În general, regula de bază e că dacă o durere durează trei zile atunci are o cauză medicală care poate fi gravă.

Așa că dacă remediile mai sus menționate nu îți ameliorează durerea, cel mai bine e să mergi direct la medicul de familie. El te va trimite la specialist, dacă e nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel