EXCLUSIV  Durerea de spate, primul lucru care trebuie făcut. Interviu, dr. Marius Catană, neurochirurg

Steluța Indrei / 04 iul 2018 / 11:43 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Despre durerea de spate, când se ajunge la hernie de disc și când e necesară operația explică dr. Marius Catană, neurochirurg la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. 

Dr. Marius Catană, invitat al profesorului doctor Irinel Popescu în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” de la DC News, vorbește despre durerea de spate și când e necesară operația de hernie de disc, în contextul în care există o tendință de abuz al indicațiilor chirurgicale în această patologie.

„E adevărat”, recunoaște dr. Catană. El precizează că pacienții trebuie să rețină următoarele: „De foarte multe ori pacienții sună și spun „. O simplă durere nu reprezintă mare lucru. Dacă e o durere lombară, primul lucru pe care trebuie să-l facă pacientul este să se așeze în pat, un repaus de câteva zile și câteva antiinflamatoare”.

Hernia de disc: când „stai cu arma la picior”?

„Dacă durerea coboară pe unul dintre membre, de exemplu, pentru hernia cervicală, pe mână într-un anumit teritoriu, sau pe picior, pentru hernia de disc lombară, atunci lucrurile se schimbă. Trebuie să stai cumva cu arma la picior. Dacă durerea este însoțită de amorțeală, pacientul trebuie să viziteze un neurochirurg pentru a efectua un examen neurologic și a evidenția eventualele modificări care pot apărea: ușoare paralizii pe care pacientul nu le sesizează, anumite amorțeli care pot deveni supărătoare”, explică dr. Marius Catană. 

RMN-ul este necesar în momentul în care durerea durează mai mult de două săptămâni sau când au apărut amorțeli ori paralizii. 

Dr. Marius Catană atrage atenția și asupra reversului medaliei. Mulți pacienți spun „parcă nu mă mai doare, nu mă mai operez”. „Aceasta e o situație înșelătoare”, semnalează dr. Catană.

Află în continuare care sunt riscurile amânării operației:

Vezi interviul integral aici


Te-ar putea interesa

Concurs ReferendumIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26