EXCLUSIV  Durere spate, cancer de pancreas. Simptome înșelătoare. Medic: Mulți o ignoră

Medicul primar oncolog, Adina Croitoru, în cadrul unui interviu acordat DCNews sub egida Academia de Sănătate, a vorbit despre o maladie care retează speranțele încă de la diagnostic, cancerul de pancreas.

”Un subiect care din păcate este cu multe probleme. Acest cancer de pancreas, este cancerul cu prognostic cel mai nefavorabil dintre  toate cancerele și din păcate cu o creștere evidentă în numărul de decese pe care le provoacă”, spune medicul.

24 de luni vs 6 luni

”În toate cancerele de pancreas intervenția chirurgicală este cea care aduce supraviețuirea cea mai mare și intervențiile chirurgicale se fac întotdeauna în tumorile localizate. O supraviețuire care ajunge la doi ani într-un cancer de pancreas se consideră o supraviețuire lungă și se obține doar printr-o intervenție chirurgicală asociată cu chimioterapia. Sigur, necesită anumite criterii potrivit cărora tumora respectivă este rezecabilă din punct de vedere chirurgical. (...) Există mai multe modalități pe care le folosim, dar mai simplu, la acestă tumoră de pancreas este tumoră rezecabilă, tumoră localizată și rezecabilă, local avansată și nerezecabilă și metastazată. Acele tumori locale avansate se încearcă preoperatorii a se micșora și a fi diferite intervenții chirurgicale. (...) Un cancer de pancreas neoperat la un moment când este operabil va evalua singur spre metastazare, ori un cancer metastazatic are o supraviețuire care nu depășește șase luni. Un pacient operat ajunge să supraviețuiască doi ani, deci 24 de luni versus 6 luni este ceva.”, a explicat medicul.

Simptome înșelătoare

Boala se află pe locul trei ca mortalitate în Uniunea Europeană. Asta din cauza faptului că diagnosticul este întârziat. Pacienții manifestă o durere de spate, pe care majoritatea o pun pe seama oboselii.

”Părerea mea este că medicul generalist în momentul în care vede că o durere lombară nu cedează după un tratament bine făcut pentru o lombosciatică, trebuie să îl îndrepte către un gastroenteorolog.(...) Pancreasul este situat în fața coloanei și bineințeles sunt plexurile nervoase care le interceptează și dă aceste durere. Este o durere clasică, cunoscută. În momentul în care o durere care nu cedează și după un tratament bine făcut și dacă asociază și alte simptome de genul scădere în greutate, indigestie, modificări ale scaunului și la un moment dat poate să apară un prurit, un prurit cutanat, însoțit de un icter. (...) Fotografia computerizată este cea care pune practic diagnosticul, ridică suspiciunea de tumoră de pancreas.”, spune Adina Croitoru.

VIDEO:

 

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel