Drogurile, în statisticile despre PIB. Lazăr: Problema reală a României

Droguri
Droguri

Lazăr Gigel, directorul CIADO, prezintă cifrele oficiale ale consumului de droguri în România şi comentează asupra lipsei de reacţie a autorităţilor privitoare la acest fenomen. 

Lazăr Gigel, directorul CIADO (Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) vorbeşte, într-un mesaj dur transmis pe pagina sa de socializare,despre fenomenul drogurilor în România şi despre lipsa de reacţie a autorităţilor care rămân blocate în trecut când vine vorba despre măsuri concrete pentru contracararea fenomenului, adaptate la anul în care trăim. 

Iată mesajul transmis de Lazăr Gigel:

"Consumul de droguri are aport de 750 de milioane de lei la PIB, adică 170 de milioane de euro. Potrivit INS, în 2012, în România, s-au consumat peste 2 tone de heroină, 745 de kilograme de cocaină, 745 kg marijuana și hașiș, 656 de mii de pastile de ecstasy și amfetamine.

CIADO apreciază cifrele ca fiind unele estimative, dar mult sub realitatea consumului. Astfel marijuana este cel mai consumat drog din România în rândul tinerilor până în 30 ani. 745 kg marijuana înseamnă, la un gramaj de 0,35/joint - 2.128.571 jointuri/an.

În condițiile în care conform Raportului Agenție Naționale Antidrog, avem o prevalență de 4,9 % (subestimată după părerea argumentată a CIADO) pe segmentul de vârstă 14-64 ani, înseamnă circa 700.000 consumatori ocazionali de droguri ilegale. Dacă apreciem că din cei 700.000 în jur de 350.000 consumă marijuana o data/săptămâna că și drog recreaţionar, și ar rezulta - 16.800.000 joint-uri. Calculul logic al CIADO rezultat pe baza aprecierilor INS și a Raportului ANA, dovedește că amploarea fenomenului este de câteva ori mai mare decât în statisticile oficiale.

Problema României nu este statistica ce poate fi corectă sau nu, ci problema numărului de consumatori și a politicilor statului în materie. Clar prohibită duce la creșterea ilegală a consumului și trebuie să admitem că este în tendința tinerilor de a dori aderenalina pericolului și a riscului. Problema reală este dacă România va continua prohibiția sau va deschide calea dialogului privind dezincriminarea consumatorului și a posesie de marijuana, în scopul consumului propriu până x grame.

De 8 ani statul român nu a investit în Centre de tratament, sunt mii de consumatori ce nu au unde merge, liste de așteptare la centrele existente, nu a alocat resurse financiare, logistica, resursa umană pentru prevenirea consumului, BCCO și DIICOT dotate sub standarde pentru a putea avea o eficientă maximă împotriva dealarilor.

CIADO rămâne la părerea că un consumator dependent, este un om bolnav și trebuie tratat că atare și nu ca un infractor dar ne punem mari probleme privind creșterea prevalențelor în rândul tinerilor și privim cu multă îngrijorare indiferența autorităților față de acest fenomen. Valul drogurilor sintetice ( ertnobotanice) a atins "puțin" România în 2008, nu vrem să ne gândim, când vom fi atinși real de invazia lor, cum vom reacționa dacă acel "puțin" a creat haos major", apreciază directorul CIADO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel