Drogul ZOMBI, etnobotanic produs în laborator. Explicațiile medicului ANA

Irina Constantin / 23 ian 2019 / 15:50

Mulți tineri au fost filmați mergând ciudat pe stradă. Imaginile cu ei au ajuns pe rețelele sociale. De vină pentru starea în care se aflau e un drog făcut în laborator, ce naște îngrijorări la nivel internaționale. 

Drogul ”Zombi” a ajuns și-n țara noastră. Este o substanță chimică, produsă în laborator. Se încadrează în categoria etnobotanicelor și dă stări se somnolență și mișcări necontrolate. 

Bogdan Gheorghe, medic în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), a explicat, astăzi: "Drogul numit 'zombi' poartă această denumire după efectele pe care le dă această nouă substanţă de tip etnobotanic, identificată la nivel european şi internaţional, iar efectele produse ca urmare a acestui consum fac persoana să arate ca un zombi. Efectele sunt de stare de somnolenţă cu mişcări necontrolate, ca urmare a schimbărilor care sunt făcute în laboratoare a acestor substanţe etnobotanice chimice. Sunt substanţe chimice produse în laborator şi, ca urmare a faptului că multe dintre aceste substanţe au fost supuse controlului, dealerii le schimbă structura lor chimică, astfel încât să apară o substanţă nouă, care să imite efectele drogurilor tradiţionale, dar să nu mai fie supusă controlului”.

Declarația a fost făcută în contextul relansării unor proiecte de prevenire a consumului de droguri în şcoli şi grădiniţe.