Dragoş Zisopol: Olimpiada Internaţională a Elenismului de la Bucureşti - o premieră mondială

Olimpiada Internaţională a Elenismului de la Bucureşti, a cărei deschidere oficială a avut loc vineri, reprezintă o premieră mondială, a declarat preşedintele Uniunii Elene din România (UER), deputatul Dragoş Zisopol.

Evenimentul, organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Uniunea Elenă din România, are loc la Palatul Parlamentului în perioada 5-8 septembrie.

"Suntem singurii din lume care avem o astfel de olimpiadă. Anul acesta, sub egida Palatului Parlamentului şi a Parlamentului Republicii Elene, are loc un eveniment unic. Este un lucru foarte important, în primul rând pentru România. Prima olimpiadă internaţională a fost pusă la punct cu mult timp în urmă de academicianul Teodorescu - Olimpiada Internaţională de Matematică. Aceasta este a doua olimpiadă internaţională unică, de data aceasta 'născută' de un cetăţean român, chiar dacă e de etnie greacă. Am vrut totuşi să dăm o aură Parlamentului, care de multe ori este călcat în picioare, adeseori pe drept cuvânt. (...) Sâmbătă de dimineaţă avem festivitatea de premiere, în prezenţa ambasadorului Republicii Elene la Bucureşti, Vassilis Papadopoulos. Vor participa miniştri, personalităţi din România şi Grecia", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele UER.

El a adăugat că, în calitate de profesor universitar, a pus - de la preluarea mandatului de deputat, dar şi de preşedinte al UER (2008) - un foarte mare accent pe cursurile de limba greacă, limba neoelenă fiind introdusă în prezent ca limbă maternă în şcoli.

"Am reuşit ca, în urmă cu nouă ani, să introducem limba neogreacă în şcolile din România, ca limba maternă sau modernă cu notă în catalog. La ora actuală avem peste 6.000 de copii în România care studiază limba neogreacă în acest sistem - un lucru extraordinar de important. Avem profesori din Grecia, plătiţi de statul elen, sau profesori care sunt plătiţi de statul român sau UER. Se pun note în catalog. Copii noştri pot studia limba neogreacă, indiferent că sunt de etnie greacă, români sau filoeleni, în orice şcoală din ţară, pe baza unei cereri, ca limbă maternă sau modernă. La ora actuală avem posiblitatea să învăţăm limba greacă la Universitatea din Bucureşti, avem masterat de limba greacă în Bucureşti, avem şi conducători de doctorat. Avem şi grădiniţe de sâmbătă şi un lectorat de limba greacă la Iaşi. Am reuşit totodată să avem - ceea ce este o mare bucurie - o lege privind instituirea Zilei Limbi Elene - ziua de 9 februarie. Închidem acum un ciclu foarte frumos cu Olimpiada Internaţională a Elenismului", a mai declarat deputatul Uniunii Elene.

UER are o editură proprie cu foarte multe volume, dar foloseşte şi tablete şi cărţi electronice.

"Şi avem în portofoliu, cam în fiecare an, în afară de alte multe titluri, trei cărţi de la Academia Ateniană şi trei de la Academia Română, pe care noi le publicăm la editură şi le şi autofinanţăm. Una dintre cărţile scoase la editura noastră, o carte de poezii, a fost propusă pentru Premiul Nobel. Am tradus din limba greacă un academician atenian, iar această carte, "Kihirimura", a fost propusă pentru acest premiu. De când sunt deputat şi preşedinte al UER, mi-am dorit foarte mult să am acest mănunchi pe care am reuşit să-l realizez din toate punctele de vedere, începând cu cursurile de weekend până la nivel de doctorat, fără a pune o povară asupra Ministerului Educaţiei. Am avut un proiect european, am achiziţionat tablete, pe care le-am dat copiilor, sau cărţi electronice. Nu apelăm la cărţi în plus, punem pe aceste tablete cărţi electronice, după ce un copil a terminat de parcurs limba greacă, tableta este preluată de un alt copil", a detaliat Dragoş Zisopol.

Deputatul a anunţat, în context, că în cursul lunii septembrie va fi inaugurat, la Bucureşti, Institutul Cultural Româno-Elen - proiect care aparţine în integralitate UER.

"Sperăm că inaugurăm, în luna septembrie, Institutul Cultural Româno-Elen, care este făcut în regie proprie, în Bucureşti, la câteva sute de metri de Ambasada Chinei. De 10 ani lucrez la acest proiect, realizat de UER în integralitate. Este o instituţie creată de noi pentru toţi care doresc să studieze. Vă mărturisesc că cinci ani am strâns bani ca să pot cumpăra clădirea şi încă cinci ani ca să o pot amenaja. Şi sper să ne bucurăm împreună de această inaugurare. Îmi doresc să începem cursurile de limba greacă în această clădire, cele care se desfăşoară la nivelul comunităţii din Bucureşti, care are o suprafaţă de 850 de metri pătraţi.

Olimpiada Internaţională a Elenismului va reuni elevi din 13 ţări: Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Portugalia, România, Serbia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc sâmbătă, la Palatul Parlamentului, la Sala de şedinţe a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţe, tineret şi sport. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel