EXCLUSIV  Dragnea - ultima încercare de oprire a loviturii de stat

Klaus Iohannis proteste
Klaus Iohannis proteste
Liderii PSD și ALDE au hotărât, in extremis, să retragă OUG care a scos în stradă sute de mii de români, de la fașă la barba albă. Este ultima încercare pe care o mai face Liviu Dragnea de a opri o lovitura de stat, desfășurată ca la carte.
De la bun început, îmi precizez punctul de vedere: este o mare greșeală să încerci să schimbi orice lege importantă, de la educație și sănătate până la Codul Penal, prin ordonanțe de urgență. Lucrurile trebuie dezbătute în Parlament, la lumina zilei, cu argumente și experți. Minciuna are picioare scurte. Problema Justiției din România nu se află numai în penitenciare. Codurile penale au oferit procurorilor o putere enormă, iar judecătorii nu au suficientă independență în fața lor în cazul infracțiunilor de corupție sau asociate. Emblematic rămâne maestrul Mircea Diaconu, la Bruxelles, care a întors cu discursul său întreg Parlamentul European chitit împotriva României. Maestrul Diaconu a făcut un singur lucru: a spus adevărul. În cuvinte puține, dar din suflet, a explicat doar unul dintre miile de abuzuri ale Justiției din România. Nu știu dacă lideriii politici de la București au învățat ceva din lecția oferită de maestru.
 
În România însă a mai avut loc un experiment. Astfel, graţie nodurilor de rețea, sute de mii de oameni, în cea mai mare parte educați și cu venituri peste medie, au fost scoși în stradă, pe textul unei ordonanțe pe care, de fapt, nimeni nu a citit-o. Realitatea a fost înlocuită perfect de imagine. O decizie care privea punerea în acord a unei decizii a Curții Constituționale cu articole din Codul Penal a fost înlocuită cu formule rimate ușor de digerat: “Hoții- hoții!”, Jos Guvernul (Abrogaţi şi plecaţi!”), “Ciuma Roșie”, “DNA să vină să vă ia!”. Însuși președintele țării, Klaus Iohannis, a condus demonstrațiile neautorizate. Ambasadele principalelor state occidentale la București, în frunte cu Statele Unite, au fost ferme: ordonanța oprește lupta împotriva corupției. Dacă cetățenii nu au avut timp să citească și să analizeze texte de lege, ambasadele au avut însă posibilitatea să se informeze. Faptul că au mers pe aceeași line arată că PSD are o gravă problemă de credibilitate în plan internațional. De altfel, din cancelarii au venit nenumărate admonestări. Pur și simplu, nu s-a mai luat în calcul oprirea asaltului asupra României din Parlamentul European.
 
În acest moment, este foarte probabil că protestele nu se vor opri. Dacă un guvern a fost îngenunchiat tentația de a-l da jos este mult prea mare. În paralel, mișcările de intimidare sunt în toi. Fapt unic în istoria democrațiilor de tip occidental, 38 de ziariști ai unui post de știri național au fost târâți și interogați la Parchet pentru a se afla de unde primesc casetele cu dezvăluiri din partea fostului deputat PSD, secretar al Comisiei de Control a SRI, Sebastian Ghiță. Cum ar fi să fie interogate Al Jazeera, BBC sau CNN pentru casetele cu oameni răpiți sau decapitați de ISIS?
 
În același timp, tot Parchetul Anticorupție anchetează decizia politică a guvernului de a emite ordonanțele. Pe surse se vorbește despre punerea sub acuzare a 4 miniștri și 2 secretari de stat, inclusiv a premierului. Tulburător nu este ce se întâmplă în România. Sunt lucruri care își urmează ordinea firească. Tulburător este faptul că agențiile de presă acreditate la București și ambasadele, pur și simplu nu au luat în seamă ultimele două evenimente. Nu a existat nicio reacție, nici măcar informare în legătură cu ele.
 
Între timp, PSD a început să dea în clocot. Liviu Dragnea știe că dacă oamenii ies în stradă vor fi incidente, iar singurul responsabil va fi considerat chiar el. Ca urmare, ordonanța se retrage și nu va avea reacție nici la căderea guvernului. Experimentul poate fi considerat reușit. Dacă sute de mii de români pot fi aduși în stradă fără să știe de ce, separarea României în provincii istorice e pe repede înainte. "Scârbiți de corupția de la București", transilvănenii vor fi în dreptul lor să-și proclame autonomia. Cu atât mai mult cu cât vor fi încurajați să o facă.
 
Ce s-a întâmplat astăzi în țara noastră este rezultatul faptului că Dragnea și Grindeanu au făcut prima vizită după venirea la putere la Washington și nu la Berlin. Epoca lui Băsescu, din nefericire, nu a regresat România doar în plan intern, ci și în plan extern. Pur și simplu, decizia orientării politice a Românie către Washington s-a făcut fără calcularea consecințelor europene. Neacademic vorbind, fără voie de la Berlin. Cine are îndoieli să citească discursul lui Hollande, de la Malta...
 
Singurul loc de unde mai poate veni salvarea pentru România - nu în sensul susținerii PSD, ci a integrității și susținerii României, indiferent de formula politică - este Administrația Trump. Procesul de tranziție la Washington durează însă. Deci, până la acomodarea noii Administrații și punerea în practică a  discuțiilor avute de liderii PSD la Washington va mai dura. Pentru România ca stat național unitar s-ar putea să fie prea târziu. Administrația Obama, reprezentată încă de ambasada SUA de la București și apropiată de valorile promovate de miliardarul și filantropul american George Soros, nu are aceeași viziune și nici nu sprijină valorile și ideile lui Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel