EXCLUSIV  Dragnea-Tudose-Tăriceanu, adresă. „Barbarie rar întâlnită”. Senatorul Marinescu ia atitudine

Președintele fondator al Federaţiei pentru Protecţia Animalelor si Mediului (FPAM), senatorul Marius Marinescu, a trimis o adresă către cei mai importanţi oameni din stat.

Marea Britanie se numără printre ţările care abordează cu cea mai mare seriozitate protecţia animalelor, primele acte normative în acest sens datând din anul 1822. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre România. Diferenţa de aproape 200 de ani se poate recupera greu, consideră senatorul Marinescu. „E o diferenţă ce constă în aplicarea legii, însă este şi o diferenţă ce ţine de mentalitate", a declarat acesta pentru DC News.

În contextul în care, în ultima perioadă, cruzimile faţă de animale în România au degenerat în „acte de o barbarie rar întâlnită", Marius Marinescu a luat atitudine şi a trimis, duminică, 19 noiembrie, o adresă către Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului şi preşedintele ALDE, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, Mihai Tudose, Prim-Ministrul Guvernului României. În exclusivitate pentru DC News, senatorul a prezentat adresa.

„Raiul cruzimilor faţă de animale"

„România este considerată de către diverse oficialităţi străine ca fiind raiul cruzimilor faţă de animale, unde fiinţează instituţii ai căror reprezentanţi sunt remuneraţi foarte bine, dar care nu au proceduri specifice corespunzătoare adaptate fiecărei situaţii în parte. Subliniem că respectarea drepturilor animalelor înseamna şi respectarea drepturilor iubitorilor de animale", se precizează în adresa menţionată.

„Reprezentanţii instituţiilor publice abilitate, şi anume Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Poliţia Română, Ministerul Mediului si Poliţia Locală nu acţionează corespunzător în ceea ce priveşte salvarea animalelor aflate în suferinţă, a celor brutalizate, accidentate, maltratate, schingiute, abandonate, braconate, sau „evadate" din arealul lor natural din cauza distrugerii habitatului (situaţia urşilor)", continuă astfel adresa.

Poliţia Animalelor

„Vedem cum sunt prinși urșii în capcane, dar nu vedem atitudinea autorităților, a poliției să înceapă anchete penale pentru ucidere cu intenție, cruzime împotriva animalelor sancționată de legea 9/2008, legea Marinescu, cu închisoare până la trei ani. Nu vedem Poliția Animalelor, din subordinea ANSVSA, înființată prin Hotărârea 701/2014, că intervine ca un SMURD să salveze animalele, că se implică în anchetele privind cruzimile împotriva animalelor", spunea Marius Marinescu, pentru DC News.

În adresă senatorul detaliază subiectul. „În cadrul ANSVSA funcţionează Poliţia Animalelor, înfiinţată în baza Protocolului USL-FPAM, semnat în data de 21 decembrie 2011, care însă se ocupă, cu precădere, de activităţi birocratice (elaborează, supraveghează, monitorizează, soluţionează petiţii, răspunde la solicitările unor structuri din cadrul ANSVSA etc) şi mai puţin de activităţi specifice profesiei de medic veterinar sau calităţii de reprezentant al unei structuri de control oficial în domeniul protecţiei animalelor. Poliţia Animalelor a fost înfiinţată şi la nivelul unor comunităţi , în cadrul Poliţiei Locale (exemple: Poliţia locală Sector1, Poliţia locală din Primăria Capitalei, Poliţia locală Mediaş şi altele), însă fără stabilirea unor atribuţii concrete în privinţa salvării animalelor aflate în suferinţă şi sub aspectul acţiunilor specifice prevenţiei acestor fapte reprobabile. Din păcate, până în prezent, Poliţia Animalelor din cadrul ANSVSA s-a dovedit a fi doar o structură butaforică, puternic politizată".

Ce măsuri trebuie adoptate

În adresă se solicită dispunerea următoarelor măsuri, prin acte normative:

  • extinderea competenţelor şi atribuţiilor Poliţiei Animalelor din subordinea ANSVSA, astfel încât să poată funcţiona eficient şi prompt, zi şi noapte, la nivel naţional, cu punerea la dispoziţia populaţiei a unui număr unic de urgenţă gen 112, în regimul unui SMURD al animalelor;
  • organizarea Poliţiei Animalelor din cadrul ANSVA ca unică structură publică de specialitate din România sau, în cazul posibilităţii accesării de fonduri europene, chiar înfiinţarea unei instituţii de profil independente, după modelul celei din Statele Unite ale Americii;
  • participarea reprezentanţilor Poliţiei Animalelor la investigaţiile Poliţiei Naţionale cu privire la acte de cruzime asupra animalelor, sub monitorizarea organizaţiilor neguvernamentale de specialitate, aşa cum prevede art.26 din Legea nr.9/2008.

„Dacă domnii Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Călin Popescu-Tăriceanu vor ţine cont de soluţiile propuse, în mod cert cruzimile împotriva animalelor se vor diminua substanţial, iar cei vinovaţi vor plăti exemplar", a concluzionat senatorul Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel