EXCLUSIV  Dr. Marius Catană, neurochirurg, INTERVIU. Operații pe coloana vertebrală prin incizii milimetrice

Steluța Indrei / 03 iul 2018 / 11:32 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Dr. Marius Catană, medic neurochirurg la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, explică, la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, cum se realizează noile operații pe coloana vertebrală, cu incizii de câțiva milimetri și sisteme de neuronavigație.  

Dr. Marius Catană vorbește despre noile tehnici chirurgicale minim-invazive în cazul patologiei degenerative a coloanei vertebrale: „Au apărut tehnici de abord chirurgical minim-invazive. Noi putem opera hernii de disc, stenoze de canal vertebral lombar, spondilolistezis prin aborduri minim-invazive, însemnând incizii mult mai mici, cu distrucții tisulare asociate foarte mult reduse, cu o mobilizare foarte rapidă a pacienților”.

„În ultima perioadă am introdus tehnica de implantare percutanată a șuruburilor. Față de anii trecuți, nu mai e nevoie să efectuezi incizii foarte largi ca să poți introduce șuruburile în punctele prestabilite. Poți să introduci șuruburile prin mici incizii de câțiva milimetri prin piele, utilizând sisteme de neuronavigație. Pur și simplu, scanezi pacientul pre-operator, ai o imagine a coloanei pe un computer tomografic, toate instrumentele cu care introducem șuruburile în coloană au niște senzori și acești senzori proiectează imaginea virtuală a șurubului pe ecran în timp real. În felul acesta ai deja o traiectorie prestabilită a sistemului computerizat, care îți arată pe ecran exact pe unde ar trebui să meargă șurubul. Acum 5 ani nici nu ne gândeam la așa ceva”, remarcă dr. Marius Catană.

Folosirea un microscop operator de înaltă performanță reprezintă o necesitate în cadrul acestor operații de mare precizie pe coloana vertebrală. 

Complicațiile post-operatorii sunt foarte mult reduse, spre 0 practic, spitalizarea este de scurtă durată, recuperarea rapidă.

Urmărește răspunsul complet:

Vezi interviul integral aici. Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24