Dosar ”10 august”. PÎCCJ o contrazice pe Carmen Dan și ”respinge orice imixtiuni”

Parchetul General a transmis un comunicat de presă despre dosarul protestului din 10 august. 

MAI a înaintat Parchetului pe 31 ianuarie toate documentele declasificate total sau parţial referitoare la evenimentele din 10 august 2018, iar procurorii ar trebui să 'caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze', a afirmat, vineri, ministrul Carmen Dan.

În urma declarației ministrului Carmen Dan, Parchetul General anunță că în continuare este efectuată urmărirea penală pe numele celor menționați în septembrie 2018, aflați la organizarea și conducerea acțiunilor Jandarmeriei, dar și că doar o parte din documente au declasificate parțial și doar o parte din ele au fost înaintate PÎCCJ. 

”În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 și 11 august 2018 în Piața Victoriei din București, aflat pe rolul Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se efectuează în continuare urmărirea penală față de suspecții menționați în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul desfășurat în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza și stabilirea situației de fapt, au fost audiați martori și persoane vătămate/părți civile, unele depunând înscrisuri și acte medicale cu privire la vătămările suferite. Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea și au fost vizionate mediile de stocare care conțin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporți depuși la dosar de persoanele vătămate sau transmiși de către instituțiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activități care se desfășoară în continuare.

Menționăm că în cauză procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuții și au acționat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau și-au menţinut nivelul de clasificare și doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate și înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluționarea cauzei.

În contextul celor expuse anterior, Ministerul Public respinge orice potențiale imixtiuni în desfășurarea urmăririi penale în această cauză, precum și acuzațiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori.” anunță Parchetul General. 

Această ultimă precizare vine după ce ministrul Carmen Dan a afirmat că ”Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi, de aceea, nu se poate finaliza ancheta, îl voi considera susceptibil de neadevăr. Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze”. 

Vezi mai mult aici: Dosar 10 August. Carmen Dan: Parchetul să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel