Doru Roman, angajat DGASMB: Vă rog: nu ne mai împroșcați cu noroi!

Doru Roman, angajat la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a explicat ce înseamnă să încerci să îi convingi pe oamenii fără adăpost să meargă în centre specializate în aceste zile cumplite de iarnă.

"Cum mi-a fost noaptea? Grea. Foarte grea. Nu doar pentru mine, ci pentru toți colegii mei din DGASMB care au alergat toată noaptea prin toată Capitala după persoane fără adăpost, colegii mei cu care am înghețat literalmente la Gara de Nord (sunt foarte călit la frig, dar aseară, în trei minute de la coborârea din mașină, deja nu-mi mai simțeam mâinile din cauza gerului și vântului) în timp ce distribuiam supă caldă și ceai "oamenilor străzii" de acolo, apoi, în timp ce distribuiam geci de iarnă, pături și bocanci celor care refuzau să vină la adăposturile de noapte ale Bucureștiului. Pentru că da, mulți refuză. Au motivele lor. Motive care nu țin de tratamentul care li se aplică în centre. Nu-i bate nimeni acolo, nu-i insultă nimeni, dimpotrivă... Dar, cu toate astea, mulți au o reținere în a veni să doarmă într-o cameră încălzită.

La ora 2, azi noapte, am găsit un bărbat care dormea pe o bancă undeva pe bulevardul Camil Ressu. E doar un exemplu din cele câteva de acest gen cu care ne-am confruntat.

[citeste si]

Era troienit deja când l-am găsit. Fuseserăm sesizați de cineva la numărul de urgență și am plecat să-l căutăm. Când am dat peste el, abia mai putea să miște din buze. Inițial, a refuzat să vină cu noi, apoi, l-am convins. A mâncat cât a vrut și a dormit într-un pat curat.

Blesteme și înjurături

E o bătrână undeva vizavi de Sala Palatului. Stă în stradă cine știe de când. Eu, personal, am ajuns de trei ori la ea să încerc să o conving să vină peste noapte într-un dormitor încălzit, departe de intemperii. Atât, peste noapte, că nu o ține nimeni cu forța acolo, ziua poate pleca unde și când vrea. Nu doar că a refuzat, ba chiar m-a înjurat și blestemat că am deranjat-o.

Cu asta ne confruntăm noi, cei din asistența socială. Unii ne mulțumesc, alții ne înjură, deși vrem să le facem bine.

Din cauza asta vedeți oameni care dorm pe stradă sau în scări de blocuri: pentru că refuză ajutorul. Și dacă refuză, noi nu avem dreptul să-i luăm cu forța de acolo.

Prin urmare, vă rog eu: nu ne mai împroșcați cu noroi! Doar noi știm cât alergăm, cât înghețăm, cât stăm înfometați ca să-i ajutăm pe oamenii ăștia!

PS: Sunt atât de obosit, încât nici la ora asta nu am putut să adorm, deși m-am trezit ieri dimineață, la ora 6.30. Cam despre asta e vorba. Că nu sunt singurul în această situație", a povestit Doru Roman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel