Dopaj: Rusia a răspuns unor întrebări ale AMA/WADA

Sebastian Florea / 09 oct 2019 / 18:54

Rusia a răspuns unui număr de circa 30 de întrebări puse de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) care a cerut explicaţii despre date suspecte provenite de la fostul laborator antidoping din Moscova, au anunţat AMA şi Rusia, ce riscă noi sancţiuni când se apropie Jocurile Olimpice de la Tokyo, potrivit AFP.

La sfârşitul lui septembrie, AMA a dat Rusiei trei săptămâni pentru a oferi explicaţii despre "neconcordanţele" constatate în datele electronice ale controalelor fostului laborator de la Moscova, puse la dispoziţie de Rusia la începutul acestui an. Aceste neconcordanţe sugerează existenţa unei manipulări, mai ales în ce priveşte ştergerea unor controale pozitive.

În ianuarie 2019, punerea la dispoziţie a acestor date a permis într-o primă etapă ieşirea parţială din criza provocată de amplul scandal datorat existenţei în Rusia a unui sistem de dopaj instituţionalizat între 2011 şi 2015.

Potrivit unui comunicat al AMA, "experţi legişti" vor analiza răspunsurile Rusiei, dar "nu poate fi stabilit niciun calendar fix" referitor la rezultatul activităţii lor.

Pe 23 octombrie, Comitetul de revizuire a conformităţii (CRC) din cadrul AMA, ce este abilitat să recomande sancţiuni, se va întâlni cu aceşti experţi.

"Suntem siguri că am răspuns tuturor cererilor (AMA). Iar în viitor vom fi la fel de pregătiţi să colaborăm pentru a ieşi cât mai repede din această situaţie", a asigurat marţi ministrul rus al Sportului, Pavel Kolobkov, pentru agenţia oficială TASS.

AMA poate în ultimă instanţă să interzică participarea unei ţări la JO. Aceste sancţiuni ar fi însă examinate şi confirmate sau nu de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Jocurile de la Tokyo vor avea loc între 24 iulie şi 9 august 2020. Următorul comitet executiv al AMA este prevăzut la începutul lui noiembrie în Polonia.
AGERPRES