Cameron în susține pe Donald Tusk, premierul Poloniei, pentru funcția de președinte al Consiliului European

Premierul britanic David Cameron vrea ca omologul său polonez, reformistul Donald Tusk, să preia funcția de președinte al Consiliului European, pentru a contrabalansa viziunea șefului federalist al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit The Guardian.

Numele lui Donald Tusk a fost îndelung vehiculat drept succesorul lui Herman van Rompuy la șefia Consiliului European. Tusk nu și-a anunțat candidatura. Mai mult, polonezul a dezmințit constant zvonurile, arătând că vrea să rămână la conducerea guvernului de centru-dreapta de la Varșovia.

Premierul David Cameron se pregătește să pledeze la summit-ul european de sâmbătă, de la Bruxelles, că Tusk este un candidat capabil să reformeze Uniunea Europeană. 

Cameron și Tusk au purtat o convorbire telefonică luni dimineață.

Conservatorul David Cameron crede că Donald Tusk poate fi contraponderea instinctelor federaliste ale lui Juncker. Totodată, britanicul preferă ca la șefia blocului comunitar să fie liderul celei mai mari țări din grupul celor recent intrare în Uniunea Europeană.

Liderii de centru-stânga speră ca Herman van Rompuy să fie înlocuit de un lider al grupului lor, precum Helle Thorning Schmidt, prim-ministrul danez. Marea Britanie speră ca stânga să se mulțumească cu postul de șef al diplomației, care i-ar putea reveni actualului ministru de Externe al Italiei, Federica Mogherini. Pentru această funcție a fost vehiculat și numele ministrului de Externe polonez, Radoslaw Sikorski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel