Donald Trump, vizat de „impeachment”. Alex Coita indică etapele procedurii

Alex Coita
Alex Coita

Alex Coita a reacționat după decizia Partidului Democrat de a declanșa procedura de „impeachment" împotriva președintelui Donald Trump.

„Scena politică din SUA este cuprinsă de turbulențe, după decizia Partidului Democrat de a declanșa procedura de „impeachment" împotriva președintelui în exercițiu, Donald Trump.

De notat că această procedură nu este o procedură de demitere ci una de punere sub acuzare, în acest caz Senatul SUA transformându-se într-un juriu, în timp ce reprezentanți desemnați ai Camerei inferioare acționează ca procurori.

Este adevărat că rezultatul unei astfel de proceduri, în caz de succes, îl reprezintă pierderea mandatului de către președinte, însă nu este vorba de o procedură de demitere, fiind vorba de un proces politico-judiciar în cadrul căruia este pus sub acuzare a președintelui țării.

Iată, pe scurt, care sunt etapele procedurii de „impeachment".

1. Procedura poate fi declanșată de orice membru al Camerei inferioare a Congresului american printr-o „rezoluție de punere sub acuzare" care este dezbătută în Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților și apoi supusă la vot în plen.

2. Dacă rezoluția întrunește o majoritate simplă în Camera Reprezentanților, obiectul acesteia (în acest caz președintele țării) este oficial pus sub acuzare, procedura mutându-se la Senat, unde are loc procesul efectiv.

3. Procesul din Senat are loc cu întreaga Camera superioară constituită ca juriu, în timp ce membri desemnați din Camera inferioară au rolul de procurori. Pentru o decizie defavorabilă președintelui este nevoie în acest caz de o majoritate de două treimi a membrilor Senatului american împotriva acestuia.

4. În caz că majoritatea este întrunită, președintele este condamnat, pedeapsa fiind pierderea mandatului și interdicția de a ocupa vreo funcție onorifică, remunerată sau de încredere în SUA. Sentința este definitivă, neexistând căi de apel.

De menționat două lucruri aici. Această procedură de punere sub acuzare este comună pentru mai multe categorii de oficiali federali, inclusiv judecători. Și, în al doilea rând, „procesul" din Senat și o eventuală condamnare a învinuitului nu exclud posibilitatea unei anchete penale”, a scris, miercuri, Alex Coita pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel