Donald Trump-Klaus Iohannis, întâlnire, declarații comune Washington. LIVETEXT

Klaus Iohannis și Donald Trump
Klaus Iohannis și Donald Trump

Vineri, 9 iunie, Klaus Iohannis se întâlnește la Casa Albă cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Cei doi efectuează declarații comune. 

UPDATE: După declarația de presă a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri. Accesați răspunsurile celor doi președinți AICI. 

UPDATE: Declarațiile președintelui Iohannis:

"Domnule președinte vă mulțumesc despre cuvintele frumoase despre români și pentru invitația de astăzi. Vă mulțumesc pentru o primire frumoasă. Faptul că sărbătorim 20 de ani de parteneriat strategic este important pt ambele națiuni. Ce vreau să subliniez este că acest parteneriat ajută SUA să modeleze România, o democrație puternică cu o creștere economică sustenabilă. România stă alături de trupele SUA în Afganistan și Irak. Acest parteneriat a contribuit foarte mult la ceea ce a devenit România astăzi. Cred că acest parteneriat trebuie să continue și să devină mai puternic decât este. Trebuie să definească relațiile bilaterale și să contribuie să rezolve problemele cu care ne confruntăm. Sunt foarte mulțumit că datorită calităților dvs de lider NATO, UE a decis să lupte contra terorismului. România este prima țară care a alocat 2 % din PIB pentru Apărare. România este conștientă că se află pe flancul estic și se bazează pe SUA, nu putem fi singuri acolo. Parteneriatul nostru are oportunitatea de a crește nu numai dpdv economic și comercial, iar România este un membru al UE și este în interesul dvs să aveți un partener puternic în UE. Este vital pt noi toți, relațiile noastre, legătura transatlantică este vitală, nu este doar diplomație. NATO și UE nu trebuie să fie în concurență, ci trebuie să colaboreze. Trebuie să avem efecte sinergetice să ieșim cu toții puternici. Asta este ceea ce am decis cu președintele Trump, ca parteneriatul nostru să fie unul mai bun, iar relațiile comerciale să fie îmbunătățite pentru că datoria noastră este ca și cetățenii statelor pe care le conducem să trăiască bine. Vă mulțumesc domnule președinte Trump," a declarat Klaus Iohannis.  

UPDATE 21: 55. Declarațiile președintelui Donald Trump AICI.

 UPDATE 21:40. Iată dialogul dintre Donald Trump și Klaus Iohannis la primirea de la Casa Albă:

"Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o ţară minunată, o relaţie excelentă", a spus Donald Trump, la începutul întâlnirii cu Klaus Iohannis, în Biroul Oval. 

La rândul său, preşedintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă. 

"Este o mare plăcere şi o onoare să mă aflu aici. Aştept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru", a spus şeful statului. 

În context, Donald Trump a replicat: "Da, un Parteneriat măreţ". 

Update: 21:10. Au început discuțiile dintre cei doi lideri de stat, urmează în scurt timp declarațiile comune susținute la Rose Garden. 

Update: 21:03. Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă, acolo unde a fost primit de Donald Trump. 

(w670)


Update 20:40 Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat întrevederea cu Rex Tillerson și este așteptat în jurul orei 21:00 la întâlnirea cu Donald Trump. 

Întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis este una istorică pentru România, iar dcnews va ține cititorii la curent cu toate detaliile evenimentului, declarațiile celor doi șefi de stat și reacții la cald, în format livetext. 

Conform programului, declarația comună va fi susținută la finalul întrevederii dintre cei doi președinți. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel