Donald Trump în România? Radu Călin Cristea: Acum e clar

Donald Trump
Donald Trump

Radu Călin Cristea comentează asupra anunţului făcut de către Eugen Tomac, preşedintele PMP, cel care a declarat că a participat la o cină festivă a familiei Trump în cadrul căreia i-a adresat preşedintelui Statelor Unite invitaţia de a veni în România. 

Radu Călin Cristea critică, pe blogul său, mesajul transmis de către Eugen Tomac pe Facebook, în care anunţă că i-a adresat lui Donald Trump invitaţia de a veni în România. Iată ce a scris Radu Călin Cristea: "Posibil. Dacă n-o va face înseamnă că va refuza invitația ce i-a fost adresată recent, la reședința sa din Florida, de un alt lider politic, și acesta Președinte, dar de partid parlamentar, într-o țară cu care SUA au un parteneriat strategic : este vorba de Tomac. De Eugen Tomac, Președintele PMP. Țucălar fruntaș al lui Traian Băsescu, Tomac ar fi luat parte, conform propriilor postări pe Fb., la o cină organizată de Partidul Republican cu prilejul „Lincoln Day”. Ce se petrece de „Lincoln Day” ? Se petrece că, la poalele statuii primului Președinte al republicanilor, se dă și se ia bănet („fundraising”) pentru partid.

Cine să-l invite însă peste ocean tocmai pe Tomac, un ideal împlinit al neroziei politice românești ?

 

Răspunde Tomac : „Partenerii mei politici din Statele Unite.” Acum e clar. Face Tomac donații pentru republicanii americani și națiunea română constată doar după nătînga sa autodeconspirare? Ori e doar poftit (contra cost ?) alături de alte personaje decorative pescuite de peste mări și țări pentru a îmbogăți coloritul oricum exotic al „cinei festive” de la Mar-a-Lago, amintita reședință a Președintelui american? Oricum, Tomac n-are inhibiții și, cu autoritatea unui expert notoriu, deși încă în stadiu germinativ, le vorbește „multor politicieni, oficiali, personalități ale vieții politice americane apropiate de Președintele Donald Trump” despre „România, R. Moldova și viitorul Europei unite după modelul american.” După cum se privesc între ei, s-ar zice că partenerii descoperă chestii noi. Tomac se rupe în figuri povestind despre „momentul unic” al întîlnirii sale cu Președintele Trump și cu Melania Trump. A urmat mesajul-fulger al liderului de la București : „I-am adresat liderului de la Casa Albă invitația de a vizita țara noastră !” Efectiv dărîmat emoțional după „eye to eye”-ul cu Trump Sr., Tomac își aduce aminte, tot pe Fb., la vreo zi și jumătate distanță, că, de fapt, la Mar-a-Lago s-a întreținut și cu Trump Jr. pe care, mînă largă, l-a invitat de asemenea să viziteze România.

 

Să ne tragem puțin sufletul după atîtea Everesturi cucerite de Tomac în pas alergător

 

Este mai ușor s-o iei la goană pe orizontală. Fără a avea o explicație satisfăcătoare a prezenței lui Tomac la „Lincoln Day”, îmi păstrez convingerea că acesta rămîne același turcafleț care, dacă ar revărsa din prea plinul umorului său involuntar și prin preumblările sale în România, cu siguranță ar scoate țara din depresie. Oricînd mostră de nanism politic și îndeajuns de pueril în rolul său de țuțăr al lui T. Băsescu, Tomac își molfăie submediocritatea ca pe o delicatesă. Lăsat să umble creanga prin lume, chiar dacă pentru scurt timp, Tomac o scrîntește urît de tot. Președinte de partid parlamentar într-o țară cu care SUA au raporturi speciale, îndeosebi geostrategice, Tomac nu poate fi socotit un terchea-berchea atunci cînd, deși într-o manieră total neconvențională, îl invită pe Președintele Trump într-o vizită la București. Nu se cuvine să discreditezi în întregimea ei o asemenea inițiativă pentru că asta ar însemna că, nițel zguduit de palpitația contextului, Tomac l-ar fi invitat, de fapt, pe Trump să viziteze Bucureștiul la el acasă, pe persoană fizică. Minimale uzanțe diplomatice contabilizează orice asemenea inițiativă pe care niciun partener extern al României nu poate s-o trateze așa cum, de pildă, o deslușesc eu: ca pe exaltarea unui fanfaron care, aflat în stare de subită autonomie politică, devine un păcălici pus pe pozne. Bine că Președintele Trump a avut măcar inspirația de a nu-l lăsa pe Tomac al nostru să se joace cu valijoara nucleară", a scris Radu Călin Cristea.

 

Ce mesaj a transmis Eugen Tomac

"Acasă la Președintele Trump. În această seară am fost invitat la reședința din Florida a Președintelui Statelor Unite, Donald Trump, la o cină festivă organzată de Partidul Republican cu prilejul “Lincoln Day”. Am răspuns acestei invitații din partea partenerilor mei politici din Statele Unite, deoarece eu cred cu tărie în parteneriatul dintre statele noastre. Gazda noastră, familia Trump, a oferit tuturor celor prezenți o adevărată lecție de patriotism. A fost o seară în care am auzit multe lucruri frumoase despre America și despre cum se face politica activa în cea mai veche și consolidată democrație din lume.

Întâlnirea cu Președintele Donald Trump și Melania Trump a fost un moment unic și i-am adresat liderului de la Casa Albă invitația de a vizita țara noastră! Am discutat cu mulți politicieni si oficiali americani și tuturor le-am vorbit despre România, R. Moldova și despre viitorul Europei unite după modelul american. Eu cred că orice politician care își iubește țara face o politică înțeleaptă și fructifică orice oportunitate pentru a o ajuta în orice împrejurare. Iar noi avem pentru ce lupta: să refacem România puternică și mare din nou!", a scris preşedintele PMP pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel