Donald Trump amenință Ankara. Vrea eliberarea lui Andrew Brunson

Bianca Ştefan / 26 iul 2018 / 19:44
Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump cere Turciei să-l elibereze imediat pe pastorul american Andrew Brunson, plasat în arest la domiciliu sub supraveghere, după o lungă perioadă de încarcerare şi judecat în prezent pentru terorism și spionaj.

'SUA vor impune importante sancţiuni împotriva Turciei pentru detenţia îndelungată a pastorului Andrew Brunson, un creştin formidabil, tată de familie şi o persoană magnifică', a scris Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, la scurt timp după ce vicepreşedintele Mike Pence ameninţase Ankara cu măsuri punitive, potrivit Agerpres.

'El suferă mult. Acest credincios nevinovat trebuie eliberat imediat', a insistat preşedintele american. 

Donald Trump denunţase săptămâna trecută o 'ruşine totală' când un tribunal turc decisese menţinerea pastorului în arest preventiv, în pofida apelurilor repetate ale Washingtonului de a-l pune în libertate. Miercuri, un alt tribunal a decis în sfârşit plasarea acestuia în arest la domiciliu sub supraveghere pe durata procesului său început în primăvară. 

Adresându-i-se şefului statului turc Recep Tayyip Erdogan, vicepreşedintele american Mike Pence i-a transmis joi dimineaţă un 'mesaj din partea preşedintelui SUA': 'Eliberaţi-l pe pastorul Andrew Brunson acum sau fiţi gata să suportaţi consecinţe!'. 

'Dacă Turcia nu va lua măsuri imediate pentru eliberarea acestui credincios nevinovat şi trimiterea lui acasă în America, SUA vor impune sancţiuni semnificative împotriva Turciei până la eliberarea sa', a avertizat Mike Pence. 

Arestarea pastorului Brunson reprezintă unul din numeroasele dosare care tensionează relaţiile între Ankara şi Washington, ţări aliate în cadrul NATO. 

El a fost încarcerat în Turcia în octombrie 2016. Pastorul, care riscă până la 35 de ani de închisoare, este acuzat de autorităţile turce că acţionat în favoarea a două organizaţii pe care le acuză de terorism: reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, căruia Ankara îi impută orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016, în pofida dezminţirilor categorice, precum şi separatiştii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).