Dolj: Trei preparate din carne de Mangaliţă, primele produse din judeţ atestate ca 'tradiţionale'

Trei preparate din carne de Mangaliţă - piept oltenesc de Mangaliţă, cârnaţi trandafiri de Mangaliţă şi burtican de Mangaliţă, produse de un fermier din Dăbuleni în propria carmangerie, sunt primele produse din judeţul Dolj care au fost atestate ca 'produse tradiţionale'.

Conducerea Direcţiei Agricole Dolj a înmânat, vineri, familiei Dorin şi Gilbert Vîrcan, tată şi fiu, din Dăbuleni, care deţin o crescătorie de porci din rasa Mangaliţă şi o carmangerie în localitate, cele trei atestate pentru produsele tradiţionale. 'Acest atestat ne certifică în primul rând calitatea şi ceea ce facem noi. Având ferma de porci, abatorul, carmangeria unde preparăm, ne trebuia şi certificarea ca omul să fie sigur că de la noi pleacă toate. Altfel, dacă una din acestea nu le ai, nu poţi spune că ai produs tradiţional: cumperi produs de pe piaţă denumit de comercianţi produs tradiţional, dar animalul nu este crescut tradiţional.

La noi porcii chiar cresc tradiţional, în condiţii semisălbatice şi puteţi veni să vedeţi', a spus Dorin Vîrcan. La rândul său, directorul Direcţiei Agricole Dolj, Adrian Popa, a afirmat că eticheta de pe acest atestat va fi pusă pe toate produsele care vor ieşi pe piaţă, ceea ce înseamnă TVA de 5%, adică preţ mai mic, iar acesta este paşaportul pentru produsul respectiv, atât pentru piaţa internă, hipermarketuri, cât şi pentru pieţele internaţionale.

'Noi nu aveam astfel de produse în Dolj, aceasta este prima încercare şi reuşită de acest fel. Sunt produse de nişă, volumul de producţie este mic, iar calitatea este una superioară. Din punct de vedere juridic, este un moment istoric pentru noi, pentru că sunt primele produse tradiţionale şi sperăm ca pe viitor în judeţul Dolj să avem şi alte astfel de produse. A fost un demers greu, dar a meritat!

Împreună cu echipa Direcţiei ne luptăm să promovăm produsele tradiţionale, sănătoase şi reprezentative pentru Dolj', a spus directorul Direcţiei Agricole. Adrian Popa a mai afirmat că în curând şi alţi fermieri vor primi astfel de atestate, iar în comuna Desa se va deschide un centru de colectare a legumelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel