Doi jurnalişti ciprioţi-turci, acuzaţi de ''insultă'' la adresa lui Erdogan, au fost achitaţi

Un tribunal din autoproclamata Republică a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara) a achitat joi doi jurnalişti care riscau pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru ''insultă'' la adresa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, din cauza publicării unei caricaturi, relatează AFP.

Hotărârea instanţei a fost primită cu aplauze din partea publicului prezent în sala de audieri şi cu ovaţii când cei doi jurnalişti au ieşit liberi, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului. Sener Levent, redactor-şef al cotidianului cipriot-turc Afrika şi candidat la alegerile europene din 26 mai, precum şi Ali Osman Tabak, jurnalist la aceeaşi publicaţie, erau judecaţi pentru defăimare şi insultă împotriva unui lider străin, în acest caz preşedintele Erdogan.

Procurorul le-a reproşat că au reprodus în cotidianul lor un desen care arată o statuie greacă urinând pe şeful statului turc. Desenul, publicat iniţial de către internauţi pe reţelele sociale cu ocazia unei deplasări a lui Erdogan în Grecia în 2017, a fost reprodus în cotidianul Afrika însoţit de comentariul Văzut prin ochii grecilor. Publicarea acestui desen nu constituie o insultă, a conchis judecătorul Inan Cenkay în cursul citirii hotărârii într-o sală plină la tribunalul din Nicosia-Nord, estimând că ziarul Afrika a sugerat astfel sentimentul unora dintre greci după întâlnirile dintre liderii turci şi greci.

El a reamintit numeroasele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care îi achită pe jurnaliştii care au insultat lideri politici cu titlul de libertate de expresie. Asociaţia Reporteri fără Frontiere consideră această decizie drept un indiciu încurajator pentru libertatea de expresie, a declarat pentru AFP Pauline Ades-Mevel, responsabilă pentru Uniunea Europeană în cadrul organizaţiei cu apărarea libertăţii presei. Erdogan a pierdut şi noi am câştigat, a declarat pentru AFP, la ieşirea de la audieri, Sener Levent, un critic fervent al preşedintelui turc.

Turcia nu poate să-i facă Ciprului ceea ce face la ea acasă, a adăugat el. Este vorba de un pas pentru a pune capăt ocupaţiei trăite de ciprioţii-turci, a adăugat el. Ankara a intervenit militar în 1974 în Cipru ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat întreprinsă de către ciprioţii-greci care voiau unirea insulei cu Grecia, împotriva voinţei ciprioţilor-turci. Turcia menţine de atunci în nordul insulei peste 30.000 de soldaţi, ceea ce reprezintă o ocupaţie, potrivit comunităţii internaţionale. A fost proclamată şi o Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), care nu este recunoscută pe plan internaţional. Ea aplică totuşi legi distincte faţă de Turcia. Republica Cipru, membră a Uniunii Europene şi recunoscută pe plan internaţional, nu îşi exercită autoritatea decât în sudul insulei, unde trăiesc ciprioţii-greci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel