Dodon vrea referendum pentru sporirea puterilor prezidențiale

Președintele Igor Dodon a anunțat marți seara că pregătește organizarea unui referendum național pentru sporirea împuternicirilor șefului statului, astfel încât să poată dizolva parlamentul pentru a fi organizate alegeri legislative anticipate, relatează Radio Chișinău.

Într-o întâlnire cu presa marți, Dodon a declarat că împreună cu un grup de juriști a identificat modalitatea de a provoca alegeri anticipate în acest an. "Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră; împreună cu juriștii din aparatul președintelui am identificat practic calea juridică prin care în timpul apropiat vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislație. Cel mai probabil vom avea un referendum de extindere a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin în această etapă', a spus el, potrivit portalului Deschide.md.

'Noi vom merge la referendum. Vom iniția modificarea Constituției pentru ca președintele să aibă dreptul de a dizolva parlamentul. În acest moment este singura modalitate de a declan?a alegeri anticipate, deoarece actuala majoritate are peste 60 de deputați', a insistat Igor Dodon.

El a indicat că pentru început va propune o inițiativă legislativă privind modificarea Constituției în această privință, iar dacă aceasta va fi respinsă, atunci va declanșa un referendum, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel