EXCLUSIV  Dodon, declarații inacceptabile despre România. Andi Cristea, reacție de la Bruxelles

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a oferit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei "istorice". În context, la conferința de presă, Igor Dodon le-a spus ziariștilor ruși că "jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc".

Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, contactat de DC News, a oferit o reacție privind declarațiile recente făcute de președintele Republicii Moldova.

"Este o declarație inacceptabilă, inclusiv la adresa bunului simț, istoric și nu numai. Igor Dodon se discreditează prin declarațiile sale în fața tuturor partenerilor externi. Din păcate, Președintele Republicii Moldova își dorește atât de mult să fie pe placul lui Vladimir Putin încât este dispus să alieneze toți vecinii Republicii Moldova. A făcut-o și cu declarațiile privind Crimeea, raportat la Ucraina, acum transmite din nou săgeți spre București", a spus Andi Cristea pentru DC News.

"Ca semnal, aș spune faptul că vorbim de șicane din ce în ce mai dese, aliniate propagandei rusești în regiune, a cărei miză este, printre altele, crearea confuziei cu privire la ce este și ce nu este negociabil, or granițele țărilor, garantate în sistemul ONU, nu sunt negociabile", a mai zis europarlamentarul.

Întrebat dacă Parlamentul, Guvernul sau Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău ar trebui să ofere clarificări urgente în legătură cu afirmațiile lui Igor Dodon, Andi Cristea ne-a spus: "Lămuririle nu de la majoritatea parlamentară și guvernul pro-european trebuie să vină, fiindcă ei apreciază România și calitatea relației cu Bucureștiul, ci tot de la domnul Dodon, eventual când va fi nevoit să bată la ușa Bucureștiului. E doar o chestiune de timp".

Regretul lui Igor Dodon

În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul agenției de presă TASS, Igor Dodon și-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut: "Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită". Totuși, Dodon a declarat la Moscova că nu are intenția de a pune "un gard de fier" pe râul Prut.

[citeste si]

De altfel, președintele Republicii Moldova a anunțat în timpul acestei prime vizite oficiale în străinătate pe care o desfășoară la Moscova că a treia vizită oficială o va efectua în România sau Ucraina.

'Știți, nu poți să-ți alegi vecinii. Republica Moldova și România au multe proiecte bune și intenționez să fiu prieten cu România', a spus Igor Dodon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel