Documentarul "Emigrant Blues: un road movie în 2 1/2 capitole", prezentat în avanpremieră la Cinema Muzeul Ţăranului

Giorgiana Croitoru / 07 oct 2019 / 23:20

Lungmetrajul documentar "Emigrant Blues: un road movie în 2 1/2 capitole", scris şi regizat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan, a fost prezentat luni, în avanpremieră, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa realizatorilor şi a echipei.

"Emigrant Blues" propune o interpretare neconvenţională a unuia dintre cele mai mari fenomene de migraţie din prezent, din Europa.

Filmul prezintă, în prima parte, drumul cu autocarul pe care românii îl fac până în Spania şi, în partea a doua, ultimul drum al unui român din Spania spre casă, de data aceasta într-un dric în a cărui cabină se află doi angajaţi de la o firmă de pompe funebre.

"Proiectul a pornit de la o discuţie pe care am avut-o în urmă câţiva ani cu Andrei Udişteanu, în prezent jurnalist la Recorder.ro. Andrei făcuse un material mai amplu despre înmormântările din România şi ajunsese cumva să cunoască un agent de repatriere. (...) El a vrut să filmeze o zi din viaţa unui agent de repatriere. (...) Pe noi, pe mine şi pe Claudiu (n.r. - Claudiu Mitcu), ne-a interesat foarte mult ideea de drum, în jurul căreia am construit tot filmul", a afirmat regizorul Mihai Mincan, la finalul proiecţiei.

Claudiu Mitcu a spus că pentru realizarea filmului a fost nevoie de un casting printre mai multe firme care se ocupau de repatrierea românilor decedaţi în străinătate.

El a precizat că pentru realizarea proiectului, de la documentare până la producţia propriu-zisă a filmului, a avut nevoie de aproximativ patru ani, iar filmările, drumul până la Madrid şi înapoi, au durat şase zile.

Regizorul a spus că nu a existat niciun dialog regizat şi că tot ceea ce se discută în film a fost spontan, au fost discuţiile dintre cei doi angajaţi ai firmei de pompe funebre, Alexandru Dorobanţu şi Florin Gigoiu.

Filmul, al cărui motto este "Acasă nu e decât distanţa dintre unde eşti şi unde visezi să fii", a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

"Emigrant Blues: un road movie în 2 1/2 capitole" va avea premiera în cinematografele româneşti pe 11 octombrie