Doctor: Viața pacienților, înfiorătoare. România, în urmă cu 30-40 de ani

Spital
Spital

”Viaţa pacienţilor cu stomă este înfiorătoare. Suntem în urmă cu 30-40 de ani faţă de ţările civilizate”, susține doctorul Gabriel Mitulescu de la Institutul Clinic Fundeni.

”Cei 25.000 de pacienţi români cu stome sunt nevoiţi să experimenteze unele dintre cele mai neplăcute situaţii, pentru că, spun specialiştii, România se află cu 30-40 de ani în urma ţărilor civilizate la capitolul îngrijire în cazul acestor pacienţi. Tocmai în sprijinul lor a fost lansat Programul Stomacare, creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România, prin care se urmăreşte profesionalizarea asistenţilor medicali care intenţionează să obţină specializarea de stomaterapeut”, susține doctorul Gabriel Mitulescu, Institutul Clinic Fundeni.

Studiu de viață

Un alt aspect extrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţi vor fi incluşi într-un studiu de viaţă, iar la final vor exista informaţii despre cum se va putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi. Acest lucru plasează cancerul de colon, principalul motiv pentru care se efectuează stoma printr-o intervenţie chirurgicală, pe locul doi ca incidenţă la bărbaţi şi pe locul trei la femei.

Vezi și: 

USR: Firea va rămâne probabil în istorie ca primarul-faliment

Consumul de lactate. Cum trebuie mâncate ca să fie sănătoase și să nu îngrașe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel