Dispute în Senat. USR: Demersul este iresponsabil

Senat
Senat

Senatorul USR Mihai Goţiu i-a adresat ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, o interpelare, pe 4 martie în plenul Senatului, cu titlul "În acest an, în ce parte a corpului va fi plasat ficatul în manualele şcolare? Dar Marea Moartă şi Turnu Măgurele unde vor fi mutate?".

USR informează că miercuri, 6 martie 2019, pe ordinea de zi a Senatului va fi supusă la vot propunerea legislativă a Legii Manualului, într-o variantă nesemnificativ modificată de cea care a fost declarată neconstituţională, anul trecut, de către CCR, în urma unei sesizări a USR şi PNL.

"Bulibăşeala cu manualele şcolare şi, implicit, cu educaţia şi viitorul elevilor din România, continuă într-o formă agravată. La începutul lunii februarie, d-na Andronescu a semnat un ordin de ministru prin care s-a demarat procedura de achiziţionare de manuale pentru anul şcolar 2019/2020. Doar câteva săptămâni mai târziu, în Comisia pentru Învăţământ din Senat, reprezentantul Ministerului Educaţiei a susţinut propunerea legislativă a Legii Manualului, care intră în contradicţie flagrantă cu ordinul ministrului!", arată Mihai Goţiu, membru în Comisia pentru Învăţământ.

USR: Demersul este iresponsabil

USR subliniază că ordinul de ministru stabileşte metodologia prin care se evaluează şi se achiziţionează manualele şcolare, ca produse finite. Legea Manualului se referă doar la evaluarea manuscriselor şi achiziţionarea de către minister a drepturilor de autor pentru manuscrisele câştigătoare. 

"Demersul este iresponsabil. Editura Didactică şi Pedagogică a demonstrat, dincolo de orice dubiu şi pe bani publici, că nu are capacitate şi resurse umane profesioniste pentru a edita manualele şcolare. Nu mai reiau toate gafele grosolane din manualele de anul trecut. Nu va exista nicio competiţie legată de conceptul editorial - de modul în care vor arăta manualele în formă finită, de la text la grafică şi prezentare - aspect care e cel puţin la fel de important ca partea de conţinut ştiinţific, pentru ca manualele să-şi atingă scopul. Putem paria de pe acum pe gafele din viitoarele manuale şcolare, dar, ce e mai grav, şi pe faptul că viitoarele manuale nu vor fi nici pe departe ceea ce au nevoie elevii şi profesorii", a mai spus Mihai Goţiu.

Senatorul USR a mai subliniat şi că există o mare problemă, legată de legalitatea achiziţiei de manuale - procedurile fiind începute deja pe baza Ordinului de ministru - în condiţiile în care Legea Manualului va fi adoptată înainte de finalizarea achiziţiei.

 

Vezi și: 

Casa primarului Cherecheș, spartă: Au vrut să îmi pună microfoane!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel