Dispozitivul care salvează viaţa copiilor în caz de accident

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

"Dispozitivele de fixare nu sunt un moft, ele constituind o necesitate, având în vedere că traficul rutier se intensifică necontenit, pe zi ce trece", transmite Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii Brigăzii Rutiere au atras atenţia celor prezenți la Family Expo Festival cu privire la riscurile la care se expun prin nefolosirea dispozitivelor de siguranţă, fie că vorbim de centură de siguranță sau dispozitiv de fixare în scaun. Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Care sunt obligaţiile şoferilor

Șoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centura de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Există şi excepţii de la această regulă, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu atunci când copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.
În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Dispozitivul trebuie să fie omologat 

Menţionăm că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii, potrivit instrucțiunilor producătorului pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor, numai după dezactivarea airbagului frontal corespunzător locului.

Siguranța copiilor dumneavoastră constituie prioritatea noastră!, transmite DGPMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel