Discursul de Crăciun al Reginei Elisabeta a II-a, după un an în care monarhia a fost zguduită și urmează BREXIT

Discursul de Crăciun al Reginei Elisabeta a II-a, după un an în care monarhia a fost zguduită și urmează BREXIT. foto: @TheBritishMonarchy - FB
Discursul de Crăciun al Reginei Elisabeta a II-a, după un an în care monarhia a fost zguduită și urmează BREXIT. foto: @TheBritishMonarchy - FB

Analiștii se ațteaptă la un mesaj trist din partea Reginei, după ce Harry și Meghan vor lipsi din fotografia de familie, există o anchetă ce-l priveşte pe prințul Andrew, iar Prinţul Filip a fost internat de urgenţă la spital.

Regina Elisabeta a II-a, prinsă între scandalurile care îi afectează familia şi Brexit-ul care dezbină Marea Britanie, va recunoaşte în tradiţionalul său discurs de Crăciun că 2019 a fost un an "cu hopuri" şi îi va îndemna pe britanici să surmonteze diviziunile dintre ei, informează AFP, citată de Agerpres. Pentru numeroşi experţi regali, arareori monarhia britanică, deşi este în continuare susţinută masiv de opinia publică, a fost atât de zguduită după moartea prinţesei Diana, la Paris, în urmă cu peste 20 de ani.

Pentru suverana de 93 de ani, 2019 a început cu un accident de automobil al prinţului Philip, soţul ei, care a încheiat anul cu patru zile de spitalizare. Între timp, numele fiului ei Andrew a apărut într-un scandal de trafic cu minore, iar nepotul ei Harry şi-a exprimat nemulţumirea în public faţă de presiunea mediatică.

"Paşii mici făcuţi cu credinţă şi speranţă ne pot permite să surmontăm diferenţele vechi şi diviziunile profunde pentru a readuce armonia şi înţelegerea", va declara regina Elisabeta a II-a în acest discurs televizat, din care mai multe fragmente au fost publicate marţi, cu o zi înainte de a fi difuzat.

"Bineînţeles, drumul nu este mereu uşor şi acest an a părut să fie presărat cu hopuri, dar paşii mici pot să aducă diferenţe uriaşe", va mai spune regina în acelaşi fragment, în care va face referire la viaţa lui Iisus Hristos.

Apelul suveranei la reconciliere naţională intervine în momentul în care Regatul Unit al Marii Britanii se pregăteşte pentru un moment istoric, odată cu ieşirea sa din Uniunea Europeană programată pe 31 ianuarie, după trei ani şi jumătate de haos politic.

2019 va încheia, de asemenea, un an dificil pentru familia Windsor.

Prinţul Philip, externat la timp înainte de Crăciun

Prinţul Philip, în vârstă de 98 de ani, a fost spitalizat vineri din cauza unor "probleme preexistente". El a fost externat marţi dimineaţă de la spitalul Edward VII din Londra, exact la timp pentru a se alătura familiei regale înainte de Crăciun, pe domeniul Sandringham.

"Când ajungeţi la această vârstă, nu mai funcţionează totul la fel de bine", a declarat luni fiul său cel mare, Charles, moştenitorul tronului.

Prinţul Philip, care s-a căsătorit cu Elisabeta a II-a în 1947, a trebuit să renunţe în ianuarie la conducerea automobilului pe drumuri publice după ce a provocat un accident, din care a scăpat însă nevătămat.

Însă cel mai stânjenitor moment pentru familia regală în acest an a fost fără îndoială acela al dezvăluirilor de presă care au evidenţiat prietenia din trecut dintre prinţul Andrew şi finanţistul american Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în închisoare în perioada în care era acuzat că a exploatat sexual mai multe femei minore timp de mai mulţi ani.

Al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a a fost acuzat de o tânără din Statele Unite că a întreţinut raporturi sexuale cu ea în perioada în care se afla sub influenţa lui Jeffrey Epstein.

Prinţul Andrew a încercat să se apere negând categoric acea acuzaţie într-un interviu acordat pentru BBC. Însă demersul său a fost considerat dezastruos de către presa britanică, fapt ce l-a determinat să se retragă din viaţa publică.

Absenţii din fotografii

Familia regală a trebuit să gestioneze, de asemenea, criticile ce o vizau pe soţia prinţului Harry, Meghan. După ce a atacat în instanţă mai multe tabloide acuzate că o persecutau pe fosta actriţă americană, la fel cum au procedat în trecut cu prinţesa Diana, şi după ce s-a dezlănţuit asupra presiunii impuse de trusturile mass-media într-un documentar TV, prinţul britanic şi soţia lui s-au retras pentru o vreme din activităţile publice. Cuplul princiar va petrece Crăciunul în Canada, departe de restul familiei regale.

Presa britanică a dezvăluit că nici Andrew, nici Harry, nici Meghan nu figurează în fotografiile atent dispuse în fiecare an în jurul reginei Elisabeta a II-a în timpul filmărilor de la tradiţionalul ei discurs de Crăciun. În acest an, în fotografiile din jurul suveranei vor putea fi văzuţi prinţul Philip, prinţul Charles şi fiul cel mare al acestuia, prinţul William, cel din urmă apărând alături de soţia lui şi de cei trei copii ai lor.

În urmă cu câteva zile, suverana s-a afişat în câteva fotografii în timp ce pregătea prăjituri de Crăciun alături de prinţii Charles, William şi George. Altfel zis, ocupanţii primelor trei locuri în ordinea de succesiune la tron.

Cotidianul The Times a considerat că aceste semnale sunt "coerente cu opinia lui Charles": "El crede că o versiune mai lejeră a monarhiei este singura manieră prin care familia regală îşi poate justifica existenţa".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel