Discurs Tusk. Germania: Nu ne puteam închipui

Donald Tusk
Donald Tusk

Ambasada Germaniei îl felicită pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru discursul susţinut la ceremonia de la Ateneul Român, apreciind că nu putea exista "un compliment mai frumos" al conducerii UE pentru noua preşedinţie.

"Îl felicităm pe domnul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, pentru minunatul său discurs - în limba română! - ţinut la ceremonia de lansare a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Nu ne puteam închipui un compliment mai frumos al conducerii Uniunii Europene pentru noua preşedinţie!", se arată, vineri, într-o postare pe Facebook a Ambasadei Germaniei.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat, joi seara, încrederea că România va interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română în timpul celor şase luni în care ţara noastră va exercita Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În intervenţia sa, aplaudată în repetate rânduri, Tusk s-a declarat convins că România va face tot posibilul pentru a apăra interesele Europei şi că, în perioada mandatului său la Preşedinţia Consiliului UE, ţara noastră va acorda importanţa necesară respectării regulilor.

În această lume în transformare rapidă în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie: 'Se-apropie viitorul, se-aude, se vede/Gândurile pe care le trimit spre el se întorc mai repede ca altădată/Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet vestindu-l într-una'. În mare măsură depinde acum de România dacă şi în ce fel Europa va gândi şi provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepţia noastră comună în privinţa viitorului Europei, a spus oficialul european.

Tusk, admirație față de România

Oficialul european şi-a declarat admiraţia faţă de România, în special faţă de cultura română, şi a lansat un nou apel la apărarea libertăţii, a democraţiei, a adevărului şi a statului de drept. Dragi prieteni, România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost o Dacia 1300, aceea a socrului meu. Întâmplarea face că astăzi socrul fiului meu conduce şi el o Dacia Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionesco - sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele, la fel ca sportivii de talia Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume, a spus Tusk.

Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europei la fotbal de la Sevilia, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins FC Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice - libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu. Vă mulţumesc, şi-a încheiat Donald Tusk discursul rostit integral în limba română pe scena Ateneului Român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel