Discuții cruciale pe buget. Apel de ultimă oră către Guvernul Dacian Cioloș

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) a negociat cu Guvernul interimat condus de Sorin Cîmpeanu proiectul de buget pentru anul 2016. În condițiile discuțiilor aprinse din prezent, pe acest subiect, Coaliția face un apel către actualul Guvern. 

CNMR cere Guvernului Dacian Cioloș să acorde atenție în proiectul de buget pentru anul 2016 pentru cel puțin trei sectoare: educație, sănătate și apărare. 

Astfel, pentru sectoarele educaţie, sănătate şi apărare CNMR a negociat şi obţinut următoarele rezultate:

1. 4,5% din PIB pentru educaţie, 22% creştere pentru finanţarea de bază a învățământului superior, 16% creştere pentru burse, 33% creştere pentru cercetare;

2. 6 miliarde de lei suplimentar pentru sănătate;

3. minimum 1,5% din PIB pentru sistemul de apărare.

AID România subliniază că "Toate acestea nu reprezintă o povară pentru Guvern, ci reprezintă investiţii pe termen mediu şi lung în economie:

1. Investiţia în învăţământul preuniversitar şi superior va creşte calitatea resursei umane (unul dintre cele mai importante atuuri economice ale României).

2. Sectorul de cercetare reprezintă deja, la nivel global, un mijloc de dezvoltare al economiilor, România rămânând în urmă în ciuda unei expertize umane excepţionale, dovedită prin premiile de inventică câştigate. Astfel, creşterea negociată pentrul sectorul de cercetare cu 33% şi ajunge reala 0,5% din PIB în 2016 nu ar reprezenta un consum, ci un impuls dat economiei.

3. Sectorul de sănătate: O populaţie bolnavă şi cu acces limitat la serviciile medicale este o populaţie cu un grad de productivitate extrem de scăzut. Prin urmare, nici investiţia în sănătate nu are voie să fie văzută ca pe o investiţie socială exclusivistă. În termeni pragmatici, cele 6 miliarde de lei negociate cu Guvernul interimar reprezintă un element esenţial nu doar de grijă faţă de cetăţenii din România, ci şi faţă de dezvoltarea economică a ţării.

4. Sectorul de apărare: În actualul context geopolitic şi geostrategic, investiţia în apărare este vitală, fără un teritoriu stabil şi sigur neexitând garanţii pentru atragerea şi dezvoltarea de activităţi economice. Astfel, alocarea a minimum 1,5% din PIB pentru sectorul de apărare este vitală ţinând cont de provocările cu care România se confruntă în regiune sau în lupta contra terorismului". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel