Directorul adjunct al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna, Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Directorul adjunct al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare Dubna din Rusia, profesorul Mikhail Itkis, va primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în sala "Constantin Stoicescu" a Palatului Facultăţii de Drept.

"Acordarea acestui titlu de către Universitatea din Bucureşti reprezintă o recunoaştere simbolică a meritelor ştiinţifice ale profesorului Mikhail Itkis şi o reconfirmare a colaborării ştiinţifice şi didactice dintre Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, Institutul de Fizică Nucleară al Academiei din Kazahstan şi IUCN Dubna", afirmă reprezentanţii Universităţii din Bucureşti într-un comunicat remis presei, scrie Agerpres.

Profesorul Mikhail Itkis este doctor în Fizică al Institutului de Fizică Nucleară din cadrul Academiei de Ştiinţe din Kazahstan din 1974 şi doctor în Fizică şi Matematică al Institutului Radium din Sankt Petersburg din 1985. Din 1988, dr. Mikhail Itkis este profesor titular la Institutul de Fizică Nucleară din cadrul Academiei de Ştiinţă din Kazahstan.

În 1997, Mikhail Itkis a fost ales director al Laboratorului de Reacţii Nucleare Flerov din cadrul IUCN. El a coordonat activităţile de cercetare ale acestui important laborator până în 2006, când a devenit director adjunct al Institutul Unificat de Cercetări Nucleare Dubna.

Principalele domenii de interes ale profesorului Mikhail Itkis sunt fisiunea nucleară şi fizica nucleelor grele şi supergrele. Rezultatele deosebite obţinute de profesorul Mikhail Itkis au fost publicate în peste 200 de lucrări în reviste ISI şi au fost recunoscute de comunitatea ştiinţifică printr-o serie de premii, între care amintim premiul Flerov, acordat de IUCN în 2003, premiul Alexander von Humboldt, acordat de Fundaţia Alexander von Humboldt din Germania în 2005, Premiul de Stat al Federaţiei Ruse în Ştiinţă şi Tehnologie, în 2010, şi medalia de aur a Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, în 2016. Totodată, el este Doctor Honoris Causa al Universităţii "J. W. Goethe" din Frankfurt şi Professor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Tver.

În calitate de director adjunct al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare, profesorul Mikhail Itkis contribuie la realizarea mega-proiectului de cercetare ştiinţifică al collider-ului de ioni bazat pe Nuclotron, care ne va permite în timp înţelegerea originii şi creaţiei Universului. De asemenea, profesorul Mikhail Itkis îşi aduce aportul, prin activitatea sa neîntreruptă, la transformarea IUCN într-un centru ştiinţific internaţional, deschis atât spre o largă cooperare cu centrele ştiinţifice naţionale şi internaţionale, cât şi spre formarea unor noi generaţii de fizicieni şi specialişti.

De-a lungul anilor, profesorul Itkis a colaborat în numeroase rânduri cu fizicieni români în diferite experimente, incluzând experimente de amploare desfăşurate în cadrul IUCN, dar şi în cadrul altor laboratoare internaţionale. În aceste colaborări, din care au rezultat numeroase lucrări publicate în prestigioase reviste de fizică, au fost implicaţi atât cercetători din cadrul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", cât şi cadre didactice ale Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel