Directiva despre avertizorii de integritate. Tudorel Toader, explicație

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Miniştrii de justiţie din statele UE au avut vineri, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), o dezbatere pe tema directivei referitoare la protecţia avertizorilor de integritate, despre care comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a spus că reprezintă o reglementare 'foarte importantă', în cazul căreia speră să se ajungă la un acord final în cadrul trilogului luni. 

Ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, care a prezidat secţiunea de resort a Consiliului JAI, a spus că directiva în cauză este şi una dintre priorităţile preşedinţiei României a Consiliului UE. 'Societatea, care are nevoie de protecţie - protecţie socială unde-i cazul, protecţie juridică peste tot - statul care are obligaţia actului de înfăptuire a justiţiei, de prevenire a infracţiunilor la asigurarea ordinii şi liniştii publice nu trebuie să se bazeze exclusiv pe autorităţile judiciare, trebuie ca societatea, beneficiara la rândul ei a actului de înfăptuire a justiţiei, să participe la această etapă de prevenire a fenomenului infracţional prin sesizarea faptelor cu potenţial socialmente periculos', a spus Tudorel Toader în conferinţa de presă de după încheierea Consiliului JAI.

Ce trebuie să facă avertizorii

El a afirmat că avertizorii de integritate 'trebuie să aibă această vocaţie civică pentru a sesiza chiar înainte de a se comite, pentru că atunci vorbim despre caracterul preventiv, fapte de natură penală, fapte cu caracter periculos'. Toader a precizat că există aici o problemă de fond care va trebui rezolvată 'în sensul asigurării acelui echilibru necesar între protecţia interesului de ordine publică, de prevenire a respectivelor fapte socialmente periculoase şi protecţia datelor personale, drepturilor, intereselor legitime pe care trebuie să şi le păstreze avertizorii de integritate, cei care participă astfel la sesizarea faptelor penale'. La rândul ei, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a spus că 'am propus directiva pentru a proteja oamenii responsabili, curajoşi, care ar trebui să sesizeze posibile pericole grave pentru public fără să rişte represalii sau pedepse'. 'Este in opinia mea o reglementare legislativă foarte importantă, care este în stadiul final de negociere în trilog (Comisia Europeană-Consiliul UE-Parlamentul European). Sper ca luni seară să ajungem la un acord final', a mai afirmat ea. Consiliul UE şi-a adoptat poziţia referitoare la directiva privind protecţia avertizorilor de integritate pe 25 ianuarie, moment după care au avut loc patru întâlniri de negociere în trilog, potrivit unei informări a Consiliului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel