Diplomat român mort, în asaltul terorist de la Kabul. Manevra talibanilor, informații despre situația din Afganistan

D.C. / 04 sep 2019 / 15:52

Un diplomat român a murit și altul a fost rănit într-un atac asupra Ambasadei României la Kabul. 

Informațiile în urma atacului vin să confirme ipoteza că vizați au fost cei de la pază, pentru ca-n cele din urmă să fie vulnerabilizat Guvernul, cartierul fiind unul vulnerabil. 

Manevra talibanilor este să plaseze o mașină aproape de zidul de protecție, o detonează, fac o gaură în zid, apoi ocupă poziții de tragere în perimetrul respectiv. 

Paza este asigurată de forțele de securitate afgane, după retragerea americanilor. Au loc lupte în jurul spărturii prin zid, pentru menținerea poziției, lupte care pot dura ore în șir.

Atacul a avut loc în cartierul unde sunt cazați furnizorii serviciilor de securitate, de pază, contractorii privați. Acest cartier e o țintă a atacurilor talibane. ONU și alte instituții s-au mutat din acea zonă, tocmai pentru gradul de pericol.  Sunt cam patru astfel de atacuri pe an în acest perimetru de securitate. 

Talibanii n-au forță să confrunte militar, ci ”hărțuiesc” prin detonare de dispozitive capcană, aruncare în aer a mașinilor.  Vizați nu au fost diplomații români în sine, ei fiind victime colaterale, vizate au fost forțele de ordine. 

Tactica e tipică celei de gherilă, provoacă pierderi, creșterea costurilor serviciilor de pază, vrând să determine, în cele din urmă, slăbirea Guvernului. 

(w670)â

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)